Hírek / Közlekedés és kék hírek

Másodfokú riasztásokat is kiadtak ónos eső miatt

2021. december 26. 05:00 Közlekedés és kék hírek | Szerző: Fazekas Gábor

Másodfokú riasztásokat is kiadott ónos eső veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra virradó éjjel.
 
Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint először Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Tolna megyében adták ki ezeket, de további másodfokú riasztások várhatók még Baranya és Somogy megye területén.
 
Mindemellett az ország nagy részén, a fővárosban is várható ónos eső, ezeken a helyeken azonban egyelőre elsőfokú a veszélyjelzés.
 
A meteorológiai szolgálat azt írta: éjszaka a déli országrészben a hőmérséklet fagypont alá csökkenésével az esőt egyre nagyobb területen ónos eső váltja fel. A hajnali óráktól kezdődően a déli megyékben több milliméter, lokálisan (legnagyobb eséllyel a Mecsek északi lejtőin) 5 millimétert meghaladó mennyiségű ónos eső is hullhat.
 
"Az időjárási helyzetben rejlő nagy bizonytalanság miatt" akár piros riasztást is kiadhatnak - jegyezték meg, hozzátéve: a vasárnap délutáni órákra átmenetileg csendesedhet a csapadék, majd az esti, éjszakai óráktól egy újabb csapadékzóna éri el az ország déli határait. Ez a csapadékzóna az éjszakai órákban fokozatosan észak, északkelet felé haladva újabb több milliméter ónos esőt okozhat a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön.
 
Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt kérte: indulás előtt mindenki tájékozódjon arról, hogy van-e érvényben meteorológiai riasztás. Azokon a területeken ahol narancs vagy piros riasztást adtak ki ónos eső miatt, senki ne induljon útnak - fűzte hozzá.
 
A szóvivő azt ajánlotta az embereknek, hogy használják a katasztrófavédelem VÉSZ nevű alkalmazását, amely ingyenesen letölthető Android és iOS operációs rendszerű mobileszközökre.
 
Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a met.hu címen, az aktuális útviszonyokról pedig az utinform.hu oldalon lehet tájékozódni - írta.
 
Forrás: MTI
Kép: pixabay.com
 


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner