Hírek / Közélet

Másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget Budapesten

2023. december 27. 07:30 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Másodfokúra emelte az árvízvédelmi készültséget az észak-budai árvízvédelmi szakaszon Karácsony Gergely főpolgármester kedden délután – tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-t.
 
A közlemény szerint az ár- és belvízi védekezés fővárosi operatív feladatait ellátó Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. azért tett javaslatot az érintett szakaszon az árvízvédelmi készültség fokozatának emelésére, mert a vízállás kedden délután várhatóan eléri a II. fokozat elrendeléséhez szükséges szintet, valamint december 28-án hajnalig további áradás várható.
 
Tekintettel a II. fokozatú készültség elrendelésére, a Fővárosi Csatornázási Műveknél operatív törzs kezd működni.
 
A budai és a pesti alsó rakpartot már hétfőn lezárták a gépjárműforgalom elől.
 
A Fővárosi Önkormányzati Rendészet Igazgatóság (FÖRI) a lezárt alsó rakparton hagyott járművek üzembentartóival megpróbálta felvenni a kapcsolatot a gépjárműnyilvántartásba bejegyzett telefonos elérhetőségen.
 
Ennek sikertelensége esetén a FÖRI a katasztrófavédelem segítségével a lezárt budai és pesti rakparton hagyott gépjárműveket biztonságos közterületi parkolóhelyre szállította.
 
Az intézkedés a járművek épségének megóvása érdekében történt, azzal kapcsolatban a tulajdonosoknak nincs fizetési kötelezettsége – jelezte a Főpolgármesteri Hivatal.
 
Az elszállított autók üzembentartói a Fővárosi Ügyeleti és Irányító Központ 0-24 órában hívható 301-7500-ás telefonszámán, vagy a fori.hu/elszallitott-jarmuvek/ honlapon kaphatnak felvilágosítást járművük pontos elhelyezéséről.
 
A jelenlegi előrejelzések alapján legkorábban december 30-án reggel nyithatják meg az alsó rakpartokat a gépjárműforgalom előtt, ennek pontos időpontjáról az árvízi helyzet alakulásának függvényében, később születik döntés.
 
A Fővárosi Csatornázási Művek és a Fővárosi Vízművek megtesz minden szükséges intézkedést, hogy Budapest vízellátásában és a szennyvíz-szolgáltatásban ne okozzon fennakadást az áradás – áll a közleményben.
 
Forrás: MTI
Kép: OMSZ (archív)


next 5

A mi világunk

Hírek