Hírek / Közélet

Még drágább lesz idén az Oktoberfest

Június 3. 06:40 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

A koronavírusjárvány miatt az Oktoberfest elmaradt 2020-ban és 2021-ben, idén azonban a látogatóknak mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk, ha innának egy liter sört. Münchenben annak örülnek, hogy a 14 eurós lélektani határ alatt marad a sörfesztiválra készített Wiesnbier ára.

Holger Eichele, a Német Sörfőzők Szövetségének vezérigazgatója azzal indokolt, hogy „a költségek az egekbe szöktek” – számol be a die Welt német lap. Müncheni előrejelzés szerint a sör ára literenként 12,60 euró és 13,80 euró között (mintegy 5000 és 5450 forint mai árfolyamon). A legutóbb megrendezett, 2019-es fesztiválhoz képest az ár átlagosan 15,77 százalékkal emelkedett, akkor egy Maß 10,80-11,80 euróba került.

München városa közvetlenül nem szabályozza az italárakat, szervezőként azonban ellenőrzi a vendéglősök által megadott árakat, és összehasonlítja azokat a városban érvényes árakkal. Ezek jelenleg 6,70 euró és 11,20 euró (mintegy 2650 és 4400 forint) közötti összeget jelentenek.

Az áremelkedés okaiként többek között a magas inflációt, a megnövekedett személyi költségeket, valamint a masszívan megemelkedett energiaárakat jelölték meg, de Peter Inselkammer szóvivő a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva kiemelte, hogy „nagyon komoly tétel az anyagköltség, és a sátorállítással kapcsolatos költségek is”.

Clemens Baumgärtner (CSU) fesztiváligazgató úgy fogalmazott, „jó, hogy a 14 eurós hanghatár nem dőlt meg. Ennek ellenére a sörárak elég magasak, a jövőben pedig gondoskodnunk kell arról, hogy a Wiesn továbbra is megfizethető maradjon”.


Forrás: die Welt, MTI, hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner