Hírek / Egyéb/Archív

Még évekig velünk marad az AIDS, a tuberkulózis és a malária

Szeptember 13. 07:30 Egyéb/Archív | Szerző: Fazekas Gábor

Noha 2021-ben újra jelentős eredményeket hozott a világban az AIDS, a tuberkulózis és a malária elleni küzdelem, a világ még mindig nehézségekkel küzd ezeknek a gyilkos betegségeknek a legyőzésében – közölte hétfőn megjelent éves jelentésében az AIDS, a Tuberkulózis és a Malária elleni küzdelem Globális Alapja nevű szervezet.
 
A köz- és magánadományokból egyaránt gazdálkodó alap vezetője, Peter Sands közölte: a három betegség által érintett és kezelt személyek száma 2020-ban csökkenőben volt, amely egy 20 éve tartó trendet fordított meg. A koronavírus-válság következtében azonban a számok 2021-ben újra növekedésnek indultak.
 
„A legtöbb ország komoly eredményeket ért el a küzdelemben a 2020-as pusztítása után, de korántsem tartunk ott ahol szeretnénk, mert még mindig túl sok ember hal meg e három betegség következtében” – mondta a Peter Sands a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában.
 
A tuberkulózissal kezelt betegek száma például 19 százalékkal, 4,5 millió főre csökkent 2020-ban, 2021-ben azonban 12 százalékkal ismét nőtt, 5,3 millióra. Ez a szám alig kevesebb a koronavírus-hullámot megelőző 5,5 milliós számnál.
 
„Ezenközben a malária és az AIDS számai javultak a 2019-es adatokhoz képest, de a koronavírus-válság következtében messze vagyunk még attól, hogy le lehessen számolni ezekkel a betegségekkel 2030-ra” – tette hozzá az alap vezetője.
 
Peter Sands arra is felhívta a figyelmet, hogy az ukrajnai háború következtében körvonalazódó élelmezési válság tovább ronthatja a helyzetet, mivel a az alultápláltság miatt legyengült emberek között több halálos áldozatot szednek ezek a betegségek, és náluk a kezelések hatása is gyengébb. Az alap ezért szeretett volna több partnert bevonni munkájába, hogy minden eddiginél több élelmezési támogatást nyújthasson a rászorulóknak.
 
Az AIDS, a Tuberkulózis és a Malária elleni küzdelem Globális Alapja Peter Sands szerint az együttműködő országokkal együtt eddig mintegy 50 millió ember életét mentette meg 2002-es alapítása óta. A koronavírus elleni küzdelemre pedig 2020 márciusa óta 4,4 milliárd dollárt költöttek.
 
Munkája folytatásához a következő költségvetési ciklusra az alap mintegy 18 milliárd dollárt szeretne összegyűjteni a kormányzatok, a civil társadalom, és a magánszektor bevonásával. A tervezett összeg több mint egyharmadát már összegyűjtötték, és tervben van egy adományozó konferencia megszervezése is.
 
Forrás: MTI
Kép: imperial.ac.uk


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner