Hírek / Kultúra

Meghirdették a 22. Lakiteleki Filmszemlét

2023. június 20. 07:30 Kultúra | Szerző: Fazekas Gábor

Magyar értékek és hungarikumok a Kárpát-medencében témakörben hirdették meg a 22. Lakiteleki Filmszemlét, amelyre szeptember 30-áig várják a nevezéseket – közölte Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola alapítója az MTI-vel.
 
A Sára Sándor operatőr, filmrendező emlékére meghirdetett filmszemlét a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft., a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár Nonprofit Közhasznú Kft., valamint a Dunaversitas Egyesület november 15. és 17. között rendezi meg – mondta Lezsák Sándor.
 
A versenyre falvak, városok, iskolák televíziói, filmkészítő közösségek és magánszemélyek jelentkezését várják az ország határain túlról is. Nevezni lehet minden olyan, 2015 után egyénileg vagy csoportosan készített magyar nyelvű alkotással, amely a korábbi lakiteleki filmszemléken még nem szerepelt.
 
Minden filmről egy legfeljebb 500 karakter hosszú szöveges leírást is kérnek, amely az alkalomra készülő katalógusba is bekerül.
 
A filmszemle felhívása szerint művelődés kategóriában Kárpát-medencei hungarikumokat, helyi értékeket bemutató filmeket várnak maximum 26 perc időtartamban.
 
A Most mutasd meg! pályázati kategóriába 18 év alatti fiatalok nevezhetnek mobiltelefonnal készített, legfeljebb 3 perc hosszúságú rövidfilmjeikkel, „helyi értékek a településemen és környezetében” témakörben.
 
A benevezett alkotások közül előzsűri választja ki a szemlére bejutó filmeket. A döntésről a pályázókat október végéig elektronikus úton értesítik. A zsűri elnöke Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, a társelnök pedig Sára Balázs Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem docense lesz. A legjobb alkotások díjazásban részesülnek.
 
Forrás: MTI
Kép: hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek