Hírek / Közélet

Meghökkentő légi felvételek a németországi árvíz pusztításáról

Július 22. 06:45 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

A Deutsche Welle hírportálja feltette a kérdést: vajon a hatóságok mindent megtettek a villámáradások következményeinek elkerüléséért? Németországban eddig 165 halálos áldozatot azonosítottak az elmúlt napokban az ország nyugati részén pusztító heves esőzések, illetve az azt követő árvizek nyomán. A Die Welt című lap stábja pedig helikopterre szállt, hogy a magasból mutassa be a házakat leromboló, parkoló autókat elsodró természeti katasztrófát.

Vajon elegendő volt-e a német hatóságok részéről, hogy egy nappal a nyugati országrészt sújtó heves esőzés és az azt követő áradások előtt figyelmeztették a lakosságot a közelgő veszélyre, vagy többet is tehettek volna? – teszi fel a kérdést szerdai cikkében a Deutsche Welle (DW) német hírtelevízió honlapja.

Az Ahr folyó közelében lakókat a regionális katasztrófavédelem arra kérte, hogy hagyják biztonságos helyen autóikat, s erre az egyik helyi szupermarket parkolóját jelölték ki. „Betartottam a felhívást, de túlontúl óvatosnak tartottam” – nyilatkozta egy helyi férfi a DW-nek. Hozzátette:

„Négy évvel ezelőtt figyelmeztettek minket, hogy jön az évszázad árvize –, de még a kertünk aljáig sem ért el, csendesen levonult.”

Angela Merkel kancellár az Armin Laschet észak-rajna–vesztfáliai tartományi kormányfővel közös látogatásán arról beszélt, hogy a katasztrófavédelem terén a jövőben ismét nagyobb szerepet kaphatnak a szirénák Németországban.

A kancellár kiemelte, hogy jelenleg vizsgálják, mi az, ami az előrejelzési és katasztrófavédelmi rendszerben jól működött, és mi az, ami nem.

Armin Schuster, a német polgárvédelmi hivatal vezetője védelmébe vette a katasztrófavédelmi rendszert, amely a bírálatok kereszttüzébe került. Schuster a ZDF közszolgálati televízió híradójában hangsúlyozta: a figyelmeztető rendszer viszonylag jól vizsgázott. Schuster szerint a legfőbb gond az, hogy sokszor még fél órával előtte is képtelenség megmondani, hogy hol, mekkora mennyiségű csapadék várható.

 

 

Ezt sajnálatos módon alátámasztja, hogy Észak-Rajna–Vesztfáliában és Bajorországban voltak olyan folyók, amelyeknek a vízszintje másfél méterrel magasabbra emelkedett annál, mint amit a meteorológiai és vízjelző szolgálat előre jelzett.

Észak-Rajna–Vesztfáliában a legfrissebb adatok szerint 47-en vesztették életüket az ítéletidőben, míg Bajorországban egy ember halt meg a hétvégi áradásokban.


Forrás: ARD, ZDF, Deutsche Welle, Die Welt , MTI, hirado.hu

 


next 5

A mi világunk

Hírek