Hírek / Közélet

Megi lecsapott a Fülöp-szigetekre, sok a halálos áldozat

Április 12. 06:45 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

A legfrissebb adatok szerint legalább huszonöt ember meghalt a trópusi vihart kísérő esőzések okozta árvizek és földcsuszamlások miatt a Fülöp-szigetek középső és déli részén, de az áldozatok száma még növekedhet – közölték hétfő este a helyi hatóságok.
 
A Megi – helyi nevén Agaton – nevű trópusi vihar Virágvasárnap csapott le a Manilától 659 kilométerre délre fekvő Kelet-Samar tartománynál lévő Calicoan-szigetnél, majd az ország középső és déli része felé haladt tovább.
 
Hétfő estére trópusi depresszióvá szelidült, óránként 45 kilométeres sebességgel halad előre, a széllökések legnagyobb sebessége óránként 60 kilométer – közölte a meteorológiai szolgálat.
 
Hétfő estig tizenhét tartományban közel tizennyolcezren kényszerültek otthonunk elhagyására,
amikor az ár elöntötte a házukat, földjeiket, eltorlaszolta az utakat és megszakadt az áramszolgáltatás – közölte az országos katasztrófa-elhárítási hivatal. A húsvéti ünnepek közeledtével szokásos utazási szezonban közel hatezren rekedtek a katasztrófa sújtotta térségek kikötőiben.

 

 

A Manilától 600 kilométerre délkeletre fekvő, Leyte tartománybeli Baybay városban, ahol házak tucatjai dőltek össze a földcsuszamlások miatt, húsz holttestet találtak, többet elsodort az árvíz – közölte Joemen Collado ezredes, a város rendőrfőnöke. A mentők folytatják a kutatást az iszapban és a romok között az eltűntek után. A rendőrfőnök szerint hat eltűntről tudnak, de ez a szám ennél magasabb lehet.
 
A jelentések szerint három további lakos a Mindanao szigetén található Kelet-Davao és Davao de Oro déli tartományokban veszítette életét – közölte a katasztrófavédelem.
 
Az ország nyugati részén fekvő Cebu városban hétfőn zárva voltak az iskolák és a munkahelyek, Michael Rama, Cebu polgármestere válsághelyzetet hirdetett, amely lehetővé teszi a gyors segélyezést.
 
A meteorológusok szerint hogy a trópusi vihar kelet felé halad tovább, ahol valószínűleg összeolvad a Malakas nevű, súlyos trópusi viharral. A Malakas tájfun magja óránként 15 kilométeres sebességgel halad, széllökései elérik az óránkénti 100-125 kilométeres sebességet is.
 
A Fülöp-szigeteken évente átlagosan húsz trópusi vihar halad át, többségük a júniusban kezdődő esős évszakban. A szigeteken pusztító legsúlyosabb vihar, a Haiyan szupertájfun volt, amely 2013 novemberében 6300 ember halálát okozta és négymillió ember kényszerül elhagyni az otthonát. A délkelet-ázsiai ország a csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol gyakoriak a vulkánkitörések és a földrengések.
 
Forrás: hirado.hu
Kép:


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner