Hírek / Egyéb/Archív

Megkezdődött a Gyálai Holt-Tisza kármentesítése

2022. szeptember 27. 14:30 Egyéb/Archív | Szerző: Megyeri József

Négy évtizedes probléma oldódhat meg a Gyálai Holt-Tisza kármentesítésével Szegeden. A munkálatok megkezdődtek és jövő őszig tartanak. Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója a Rádió 7-nek elmondta, egy négy és félmilliárd forintos uniós beruházás által a holtág Feketevíz szakaszán kezelik és távolítják el az iszapot.

A cél a jó ökológiai állapot elérése, a belvízvédelmi biztonság, a víztározás és az érintett lakosság egészséges életfeltételeinek javítása. A vízbe korábban jelentős mennyiségű kommunális és ipari szennyvizet engedtek, ezért rengeteg szennyező anyagot tartalmaz a mederüledék.

„Az a víz, aminek zöldnek vagy áttetsző kéknek kellene lennie, az most rózsaszín és bíborszínű. Olyan mennyiségben elszaporodtak benne bizonyos baktériumok és az iszap minősége is olyan, hogy gyakorlatilag az ottani őshonos életközösségek teljesen kipusztultak. Minden évben problémát okozott az ott elszaporodó szúnyogmennyiség, illetve az a környezeti kockázat, amelyet az iszapban ismeretlen koncentrációban jelen lévő szennyezőanyagok okoztak” – fejtette ki Kozák Péter.

Fotó: Facebook/Archív


next 5

A mi világunk

Hírek