Hírek / Egyéb/Archív

Mesterségek éjjele a Cseresnyésben

2023. november 13. 13:44 Egyéb/Archív | Szerző: Megyeri József

A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Cseresnyés Kollégium november 9-én 16-19 óráig a Digitális Közösségi Alkotóműhelyben várta programmal és ajándékokkal az általános iskolás diákokat.

A kollégiumban 3 éve működő DKA egy olyan speciális nyitott közösségi tér, amelyben projekt alapú oktatás, saját motivációból eredő kísérletezés és alkotás zajlik; egy olyan projekttér, ahol a fiatalok a közösségi alkotást, munkát tanulhatják meg. Az alkotóműhely előnye az, hogy számos technika áll rendelkezésre egy helyen. Az alkotóműhely lényegében a készségek és gépek könyvtára. A következő alkotó-technológiák egymással kombinálható módon valósíthatók meg: elektronika, 3D nyomtatás, robotépítés, lézervágás, CNC famegmunkálás, varrás.

A kollégiumban a DKA az oktatás fontos terepe: tematikus szakköröket tartanak, nyári táborokat szerveznek, lehetőséget biztosítanak a városi iskolák tanulóinak az alkotásra.

A DKA kifejezetten a diákokat akarja rávezetni a szerszámgépek és a mikroelektronika használatára, illetve a közöttük lévő kapcsolatra. A résztvevők egyszerre vehetik igénybe a hagyományos és a digitális megmunkálás eszközeit, azaz a hagyományos szakmákat ötvözhetik a legújabb technológiával.

Csütörtök este Fehér Zsolt műhelyfőnök, a kollégium nevelőtanára bemutatta az érdeklődőknek a DKA működését, lehetőséget biztosított az önálló alkotásra, valamint saját készítésű ajándékokról (pl. karácsonyi sütipecsét, nyomtatott mézeskalács figurák) is gondoskodott.

A kollégium szeretettel látta a szakképzés iránt érdeklődő vásárhelyi diákokat, de számított a nem vásárhelyi fiatalok látogatására is, akik leendő új otthonukkal is megismerkedhettek.

Vig Áron

igazgató


next 5

A mi világunk

Hírek