Hírek / Közlekedés és kék hírek

Migrációs nyomás: kézről kézre adják az embercsempészek a migránsokat

2021. december 15. 07:30 Közlekedés és kék hírek | Szerző: Fazekas Gábor

Továbbra is nagy a nyomás a magyar határon. Naponta százával próbálkoznak Magyarországra jutni az illegális migránsok – hangzott el az M1 Híradójában. Tavaly 455, idén pedig már megközelítőleg 1300 embercsempészt fogtak el a hatóságok.
 
A tavalyi évhez képest már csaknem háromszorosára nőtt az embercsempész-elfogások száma Magyarország területén. Tavaly 455, idén pedig már ezernél is több embercsempészt fogtak el a hatóságok – számolta be róla Malya Lilla, a közmédia tudósítója.
 
A tudósító azt is elmondta, hogy a déli határszakaszt ezek az embercsempész-szervezetek felosztották maguk között. Vannak akik átjutnak a határon és a határ környékén fekvő erdőkben próbálják meg megvárni az újabb embercsempészt, aki felveszi, és Nyugat-Európába viszi őket, éppen ezért a rendőrség folyamatosan ellenőrzi ezeket a területeket, és folyamatosak az ellenőrzések a közutakon is.
 
Malya Lilla kitért arra is, hogy az embercsempészés egészen elképesztő üzlet lett, ugyanis egy területnek a felelőse – aki körülbelül 30-40 embert foglalkoztat – heti szinten nagyjából 150 ezer eurót (55-56 millió forintot) keres.
 
Majd hozzátette, hogy egy migránstól azért, hogy Szerbiából átjuttassák a magyar határzáron, és elvigyék, Ausztriáig körülbelül 4-5 ezer eurót kérnek. Ha azonban valaki például Afganisztánból szeretne eljutni illegálisan Nyugat-Európába, ő körülbelül 10-12 ezer eurót is kifizet az embercsempészeknek.
 
A hatóságok szerint most már gyakorlatilag az embercsempészetből származó jövedelem, illetve ez a biznisz vetekszik a kábítószer-kereskedelemmel is.
 
Az utánpótlás pedig folyamatos, és kifogyhatatlannak tűnik. Szerbia pedig saját bőrén tapasztalja ezt.
 
Szerbiában az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának a legutóbbi, október végi adatai szerint nagyjából 6 150 illegális migránst vettek nyilvántartásba ez év október végéig.
 
Ebből a 6 150-ből nagyjából 4700 tartózkodik befogadóközpontokban, és mintegy 1200 pedig befogadóközpontokon kívül, tehát erdőkben vagy határmenti övezetekben – mondta Bíró Tamara, a közmédia tudósítója, aki Horgosról jelentkezett be.
 
Majd hozzátette: a határmenti övezetek alól pedig Horgos sem kivétel, ugyanis ott is folyamatos a migránsok jelenléte.
 
A tél beköszöntével a legnagyobb probléma talán, hogy – az utóbbi években is volt már erre példa – a migránsok beköltöznek elhagyatott épületekbe, és esetleg tüzelnek is ezekben a házakban – fogalmazott Bíró Tamara.
 
Horgos településén folyamatos a migránsok jelenléte, akik legtöbbször a boltokban, a pékségekben, illetve a buszmegállókban tartózkodnak – tette hozzá.
 
A helyiek elmondása szerint azonban a migránsok sötétedés után is többször garázdálkodnak a környéken, de incidensről vagy rendőrségi bejelentésről még nem érkezett információ.
 
Az illetékesek elmondása szerint most 100-150 migráns tartózkodhat Horgos környékén, főleg a határhoz közel – közölte.
 
A tudósító azt is elmondta, hogy Horgoson főleg a központban próbálják a lakosok biztonságát védeni, és a lakosok biztonsága érdekében több boltban is biztonsági őr teljesít szolgálatot, illetve a nap 24 órájában járőrözik a faluban két hatósági ember.
 
Forrás és kép: hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner