Hírek / Egyéb/Archív

Mikrochipel ellátott maszkot fejlesztenek

2022. január 17. 07:30 Egyéb/Archív | Szerző: Fazekas Gábor

A FaceBit szenzora egy csomó hasznos infóval láthatja el használóját.
 
A koronavírus berobbanását követően világszerte rengeteg helyen kerültek elő az arcmaszkok, amelyek még most, a különböző védőoltások megjelenését követően is hasznos társak lehetnek a mindennapok során, bizonyos helyeken pedig egyenesen kötelező a viseletük.
 
Sokan valószínűleg még most sem igazán kötöttek barátságot a maszkokkal. Időközben az amerikai Északnyugati Egyetem kutatói is előálltak saját megoldásukkal, ami nem csak hatékony szűrése miatt tűnik hasznosnak.
 
A FaceBit tulajdonképpen egy egyszerű N95-ös maszk, amibe mágnesesen beépítettek egy különleges szenzort. Ez az egység képes a fejmozgás alapján mérni a pulzusunkat, és még azt is érzékeli, ha nem jól áll az okosmaszk a viselőjén. A begyűjtött adatok alapján aztán megtudhatjuk, mikor vagyunk túl stresszesek, ráadásul még töltenünk sem kell az eszközt, az aksija ugyanis képes lehet akár 11 napig is működni.
 
Még várnak klinikai tesztek a FaceBitre, mielőtt ténylegesen csatasorba lehetne állítani őket, de a kutatók már nyilvánosságra hozták a projekt fontos részleteit, így még többen beszállhatnak a fejlesztésbe. Nem valószínű, hogy a jövőben mindenki ilyen maszkot fog viselni az utcákon, de az óriási terhet cipelő orvosok és ápolók számára kifejezetten jól jöhet az, ha tudják, mikor kell szünetet tartaniuk.
 
Forrás és kép: pcworld.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner