Hírek / Sport

Minden idők legjobb magyar szereplése: 3 arany, 3 ezüst a rp. gyorskorcsolya vb-n

2021. március 8. 07:10 Sport | Szerző: Dudás Róbert

A magyar csapat minden idők legeredményesebb szereplésével, hat éremmel, három arannyal és három ezüsttel zárta a vasárnap véget érő rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokságot Dordrechtben, a házigazda hollandok mögött az éremtáblázat második helyén végezve.

Magyarországnak eddig csak egy világbajnoki aranyérme volt, még 2016-ból, Liu Shaolin Sándor révén.

Ezt sikerült most megnégyszerezni Hollandiában. Szombaton Liu Shaoang 500 méteren győzött, testvére a B-döntőt megnyerve ötödik lett.

Vasárnap az 1000 méteres fináléban kettős magyar siker született, Liu Shaolin Sándor ért elsőként célba, mögötte Liu Shaoang.

A testvérpár összetettben is duplázott, csak fordított sorrendben, a 3000 méteres szuperdöntő után Liu Shaoang végzett az összetett élén, ezzel Magyarország első összetett világbajnoki címét szerezte meg. Liu Shaolin Sándort megzavarta egy csengetés, így az utolsó kör előtt kiengedett, végül harmadik lett, pedig a második hellyel ő nyerte volna az összetett versenyt.

Zárásként a férfi váltó következett, és már csak ez az arany hiányzott az gyűjteményből. Ez egy darabig így is marad, mivel Burján Csaba tíz körrel az 5000 méteres futam vége előtt elesett, így a győzelemre nem maradt esély, de az olaszok korábbi kicsúszása és az oroszok kizárása következtében ezüstérmesként zárta a férfi váltót a magyar csapat.

A nőkénél 1000 méteren Jászapáti Petra 7., Kónya Zsófia 28. lett, a váltó a hatodik helyen végzett. Összetettben Jászapáti 10., Kónya a 27. helyen végzett.

Az olimpiai bajnok férfi váltó ezüstérme mellett tehát egyéniben Liu Shaoang 500 méteren és összetettben diadalmaskodott és 1000 méteren ezüstérmesként zárt, míg bátyja, Liu Shaolin Sándor az 1000 méter aranyérme mellé összetettben második lett.

Magyarországot csak a házigazda Hollandia előzte meg az éremtáblázaton.

Az éremtáblázat:

Hollandia 6 arany 1 ezüst 2 bronz
Magyarország 3 3 -
Kanada 1 2 1
Olaszország - 1 5
Oroszország - 1 2
Belgium - 1 -
Franciaország - 1 -


Forrás: m4sport.hu

 


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner