Hírek / Kultúra

Mindenképpen érdemes beszélni róla!

2018. december 3. 22:20 Kultúra | Szerző: FarkasEmese

A férfiak figyelmét fel kell hívni a szűrővizsgálatokra – elsősorban 40 év felett szinte kötelezően ajánlott a prosztatavizsgálat – fontosságára, a betegségről és kezeléséről beszélgettünk hétfő esti Épkézláb műsorunkban Dr. Kovács Endre urológus főorvossal.

A magyar Movember kampány az ország egyik legismertebb prevenciós kampányává nőtte ki magát, november hónap a prosztata rák elleni harc hónapja volt és sokkal több férfi kereste fel a rendelőket, mint az év többi részében. Azonban nem elég csak egyetlen hónap erejéig gondolni az egészségünkre.


Panaszok között a gyakori éjszakai vizelés, nehéz vizelés jelentkezhet és a férfiak körében ez egy igen szemérmes és érzékeny téma. „ A prosztata megnagyobbodás kellemetlen, de egy nagyon jól kezelhető baj. A prosztatagyulladás, nagyon kellemetlen, kezelése nagyon specifikus és hosszan kell kezelni, de teljesen jól gyógyítható. ”- emelte ki a főorvos.
A prosztata rák második halálozási ok a tüdőrák után a férfiak körében, a betegség könnyen felismerhető és nagyon jól kezelhető, hangsúlyozta ki Dr. Kovács Endre. A betegséget megakadályozni vagy megelőzni nem lehet, ha minél korábbi stádiumban felismerik a jelenlétét gyógyítható és megfelelően kezelhető.

A szűrővizsgálaton az orvos a prosztata méretét, állapotát esetleges daganatos mivoltát meg tudja állapítani emellé egy vérvétel és egy ultrahangos vizsgálat járul hozzá.

Farkas Emese

 


next 5

A mi világunk

Hírek