Hírek / Közélet

Mintegy tízmilliárd dolláros fegyverkezési programot hagyott jóvá a román parlament

2023. április 6. 07:30 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Jóváhagyta a kétkamarás román parlament egyesített védelmi bizottsága a román védelmi minisztérium (MAPN) öt fegyverbeszerzési programját, amelyek költésvetése együttesen mintegy tízmilliárd dollárt (7,1 milliárd eurót és 2,5 milliárd dollárt) tesz ki - közölte szerdán a G4Media.ro hírportál.
 
A legnagyobb értékű - 4,2 milliárd eurós - beszerzés a SHORAD, illetve VSHORAD (rövid és nagyon rövid hatótávolságú) légvédelmi rakétarendszerekre vonatkozik. A MAPN 16 üteget a légierő, 9 üteget pedig a szárazföldi csapatok felszerelésére szán, a két szakaszban megvalósítandó fegyverbeszerzés első szakasza 2030-ig tartana.
 
A bukaresti védelmi tárca 2,995 milliárd eurót tervez költeni 298 lánctalpas harckocsi beszerzésére, 1,923 milliárd dolláros költségvetésből a MAPN a szárazföldi csapatok öt zászlóalját látná el egy-egy 155 milliméteres kaliberű önjáró löveggel, megfelelő lőszerrel, illetve logisztikával, és tüzéreket képezne ki.
 
A védelmi tárca további 372 millió dollárért vásárolna az Egyesült Államokkal kötendő kormányközi megállapodás révén 186 darab AIM-120 AMRAAM típusú, radarvezérlésű, közép-hatótávolságú levegő-levegő rakétát a légierő F-16-os harci gépei számára.
 
Az ötödik beszerzési program is az F-16-os harci repülőgépek felfegyverzésére irányul: a tárca 239 millió dollárt akar költeni a MAPN 299 rövid hatótávolágú, infravörös vezérlésű AIM-9X SIDEWINDER típusú levegő-levegő rakéta beszerzésére.
 
Romániában előzetes parlamenti jóváhagyás szükséges a 100 millió eurós értéket meghaladó közbeszerzések elindításához, amelyről a MAPN esetében az egyesített védelmibizottság hivatott dönteni.
 
Románia az ukrajnai háború kitörését követően úgy döntött: 2023-tól kezdődően a GDP 2,5 százalékára emeli (a korábbi 2 százalékról) védelmi kiadásait. A 2017-ben indult haderőfejlesztés során a bukaresti védelmi tárca főleg amerikai gyártmányú haditechnikák - Patriot rakétaelhárító rendszerek, HIMARS sorozatvetők és F-16-os harci repülők - beszerzéséről döntött.
 
Forrás: MTI
Kép: 168.hu


next 5

A mi világunk

Hírek