Hírek / Közélet

Müller Cecília: Őszi nagytakarítás lesz az iskolákban

Október 21. 06:18 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

Müller Cecília országos tiszti főorvos a keddi az operatív törzs sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az operatív törzs nem javasolja a tömeges rendezvényeken való részvételt, és ez alatt nem csak az október 23-i ünnepi rendezvények, hanem mindenfajta tömeges rendezvény elkerülését értik. Kiemelte továbbá a maszkviselés, a kézmosás és fertőtlenítés alkalmazását.

Jelenleg az operatív törzs 46 iskolában és 25 óvodában rendelt el rendkívüli szünetet, 153 osztálynál és 17 iskolában zajlik digitális oktatás. Az őszi szünet alatt nagytakarítás lesz az iskolákban azért, hogy fertőtlenített intézményekbe térhessenek vissza a diákok.

Bizonyos településeken a katonák is segíteni fognak ebben – mondta az országos tiszti főorvos.
Inkább a nők érintettek Magyarországon

Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy világszerte jelentősen emelkednek az esetszámok. A 42. heti adatokat az előző hetivel összehasonlítva is ezt tapasztalják, ami mintegy 18 százalékos emelkedést jelent.

Az újonnan regisztrált pozitív személyek átlagéletkora 44,4 év volt, ami enyhén emelkedő tendenciát mutat. Összességében elmondható, hogy a társadalom középkorú, illetve az idősebb rétegei is egyre inkább érintettek a járványban, míg a gyermekeket a járvány kevésbé érinti.

Területi eloszlásban a főváros területén 19,5 százalékos jelenleg az érintettség, ez magasabb, mint Pest megyében és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Alacsonynak mondható ugyanakkor az esetszám Tolna és Bács-Kiskun megyében.

A nemek szerinti megosztásban inkább a nők érintettek Magyarországon, ám ez a hazai demográfiai viszonyok miatt van így.
52 százalék a női betegek aránya, 48 százalék a férfiaké.

Az influenza elleni védőoltás különösen javasolt az idősebb korosztályba tartozók számára, a háziorvosnál történt előzetes bejelentkezés alapján – hangsúlyozta ismét. A kormányzat ingyen bocsátja rendelkezésére az influenza elleni vakcinát, amelyből háromféle oltóanyag áll rendelkezésre.

A koronavírus ellen ez az oltás nem ad védelmet, ám tudjuk, hogy a két vírus célszerve ugyanaz – mutatott rá Müller Cecília. Hozzátette, hogy az orvosok beszámolója alapján sokan éltek és élnek az influenza elleni oltás lehetőségével, amelyre mindenkit bátorított.

Újságírói kérdésre Müller Cecília kifejtette: a sport, a mozgás rendkívül fontos ebben az időszakban is, hiszen az immunrendszert is erősíti. Ezért fontos, hogy az őszi hűvösebb idő ellenére továbbra is megtartsák a szabadtéri testnevelésórákat. Veszélyforrást inkább az jelenthet, hogy az öltözőben a diákok szűk helyen vannak együtt. Javasolta továbbá a tornatermek gyakoribb fertőtlenítését.

Az országos tiszti főorvos hangsúlyozta: az orvosok és ápolók számára ez egy rendkívüli időszak, ami rendkívüli teljesítményt követel meg. Köszönetet mondott az egészségügyi dolgozónak, akik hippokratészi esküjüket szem előtt tartva szolgálnak a magyar emberek egészsége érdekében.

Az M1 Híradó kérdésére Müller Cecília kifejtette, hogy az antigénalapú gyorsteszteket kifejlesztő kutatók magának a vírusnak egy alkotóelemét, egy fehérjedarabját mutatták ki az új típusú teszttel. Az eddigi tapasztalatok alapján az antigénalapú tesztek ugyanannak a betegnek az esetében nagymértékben megegyeztek a PRC-teszt során nyert megállapításokkal. Hangsúlyozta, hogy ennek előnye a gyorsaság.

Ha a vírusteszt már a mentőben megtörténik, akkor a beteget a kórházba érése után azonnal a megfelelő kórházi osztályra tudják szállítani.

Az országos tiszti főorvos szerint egy kicsit más világban élünk most, ezért „egy picivel másként kell szeretnünk egymást”. Ezért azt kéri a nagyszülőktől, akik kisgyermek közelébe kerülnek ezekben a napokban, hogy viseljenek maszkot.


Forrás: M1, MTI, hirado.hu

 


next 5

A mi világunk

Hírek