Hírek / Sport

Munkával telnek az ünnepek a vízilabda férfiválogatott számára

2021. december 28. 07:00 Sport | Szerző: Fazekas Gábor

A két ünnep között feltörekvő fiatalok, január első hetében a tapasztaltabb játékosok vesznek részt a férfi vízilabda-válogatott összetartásán - írja a nemzetisport.hu.
 
Az olimpia óta először tart keret­edzést Märcz Tamás a férfi vízilabda-válogatott tagjainak. A szövetségi kapitány két keretet is hirdetett – az elsőben több feltörekvő tehetség is bizonyíthatja rátermettségét december 28–30-án, a másodikban tapasztaltabb játékosok szerepelnek, ők január 3–5-én találkoznak.
 
„Ez új kezdet – jelentette ki Märcz Tamás szövetségi kapitány.  – Ha azt nézzük, hogy csak két és fél évünk van a következő olimpiáig, akkor kijelenthetjük, nincs olyan sok időnk – mégis, ha valamikor, akkor most kell egy kicsit körülnézni. Szerettem volna szélesebbre nyitni az objektívet, amellett van egy olyan generáció, amelynek a tagjait nem szabad elhanyagolni. A decemberi keretből két kivétellel mindenki kinőtt az utánpótlás-válogatottból, viszont a felnőttválogatottságot csak néhányan tapasztalhatták meg – lehet, hogy jó néhányuknak még várniuk is kell arra, hogy az első keretbe meghívót kapjanak. Ezzel együtt gondozni kell ezeket a játékosokat, velük is szeretnék elkezdeni dolgozni. A terveim szerint nem csak egy alkalommal, ha találunk időpontot, folytatjuk a munkát. Szétválasztottam a társaságot, lett egy fiatal gárda és egy masszívabb, tapasztaltabb csapat, amelyből nagy valószínűséggel a jövő évi első keret is kikerül. Várható azért átjárás, eleve négy-öt játékos mindkét keretben szerepel, azoknak, akik még nem stabilizálták a helyüket a csapatban, még a saját korosztályukkal is együtt kell dolgozniuk.”
 
A kapitány gyakorlatilag minden lényeges találkozón ott volt az ősszel, de más dolog meccseket nézni, és megint más edzést tartani – az utóbbi lényegesen közelebb áll a szívéhez.
 
„Vártam ezt az időszakot, hiányzott, hogy együtt legyek a csapattal, de hát a szövetségi kapitánynak néha türelmesnek is kell lennie – mondta Märcz Tamás. – Sohasem látott idényünk van, ilyen zsúfolt versenynaptárral még nem szembesültünk. Ősztől tavaszig csupán két mérkőzése lesz a válogatottnak, mind a kettő a világligában, és már ezt is nagyon nehéz volt beilleszteni a programba. Ettől függetlenül amikor lehetőségünk lesz edzeni, megragadom, és igyekszem jól kihasználni – mint ezt a decemberi és januári időszakot.”
 
A csapat először a világliga kontinentális selejtezőjében ugrik medencébe, aztán ha sikerrel veszi, jön az európai döntő – majd a májusi világbajnokság. Ha az európai döntőről továbbjut az együttes a szuperdöntőbe, akkor nyáron lesz még egy tornája – a szeptemberi Eb előtt.
 
„A világliga aktuális kiírása ugyan beilleszthető a felkészülésbe, de ha másképp alakul, annak is megvan az előnye, tehát mindenféle felelősség nélkül lehet játszani ebben a sorozatban – tekintett előre a kapitány.  – Ha továbbjutunk akár az európai döntőbe, akár onnan a szuperdöntőbe, még sűrűbb lesz a naptár, de fel lehet használni a sorozatot a fiatalok kipróbálására; aztán ha úgy alakul, a világbajnoki, majd az Európa-bajnoki felkészülésre is, de ha nem így történik, arra is megvannak az ötleteink. Az összes jó csapat nem lehet ott a szuperdöntőben, tehát ezzel párhuzamosan is lehet jó tornát szervezni – mint ahogy tavaly is bombaerős Benu-kupát rendeztünk a világligadöntővel párhuzamosan, ami megfelelő felkészülést jelentett az olimpia előtt.”
 
Egyelőre azonban még nem tekint ennyire előre a szövetségi kapitány, aki több célt tűzött ki a 2022-es esztendőre.
 
„Lépésről lépésre haladunk, de az biztos, jövőre megvan a lehetőségünk rá, hogy akár nagy tornán, akár kisebb hivatalos mérkőzésen fiatalokat is kipróbáljunk – mondta Märcz Tamás. – Ez nem azt jelenti, hogy csak fiatalok özönlik el a válogatottat, mert nem szabad őket magukra hagyni, kellenek melléjük a tapasztalt, rutinos és erős játékosok, akik átlendíthetik őket a nehézségeken. A fiatalok és idősek megfelelő arányának kialakítása az év egyik célja, a másik, hogy jó néhány játékos átessen a tűzkeresztségen, a harmadik pedig, hogy kicsit több lehetőséget kapjanak azok, akik eddig a válogatott peremén voltak. A világbajnokság kapcsán nagyobb szabadság lehet a csapat kiválasztásában, hiszen nem kvalifikál későbbi tornákra, az Európa-bajnokságról azonban kiharcolhatjuk a részvételt a következő világbajnokságra, ezért ott már nagyobb lesz a tét – ennek ellenére szeretném, ha ott is tudnék lehetőséget adni egy-egy fiatal tehetségnek.”
 
A KÉT KERET
 
December 28–30.
Kapusok: Gyapjas Brendon (Szegedi VE), Kardos Gergely (BVSC-Zugló), Szakonyi Dániel (FTC-Telekom)
Mezőnyjátékosok: Aranyi Máté, Burián Gergely, Csacsovszky Erik, Dala Döme, Vigvári Vince (mind Genesys OSC Újbuda), Ágh György, Batizi Benedek (mindkettő BVSC), Baksa Benedek, Magyar Márton (mindkettő Tigra-ZF-Eger), Fekete Gergő, Molnár Erik, Vigvári Vendel (mindhárom FTC), Kevi Bendegúz (Budapesti Honvéd SE), Konarik Ákos, Nagy Ádám, Szeghalmi Zsombor, Teleki András (mind Szolnoki Dózsa), Vadovics Viktor (A-Híd VasasPlaket)
 
Január 3–5.
Kapusok:  Kardos Gergely (BVSC), Lévai Márton (OSC), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel, Konarik Ákos, Nagy Ádám (mind Szolnok), Bedő Krisztián, Erdélyi Balázs, Mezei Tamás (mindhárom Vasas), Burián Gergely, Hárai Balázs, Manhercz Krisztián (mindhárom OSC), Jansik Szilárd, Német Toni, Pohl Zoltán, Varga Dénes, Vámos Márton, Vigvári Vendel (mind FTC), Zalánki Gergő (Pro Recco – Olaszország)
 
Forrás és kép: nemzetisport.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner