Hírek / Kultúra

Nagy „Cipőre” kis cipőt: miniszobrot kapott Republic egykori frontembere

2021. május 5. 08:00 Kultúra | Szerző: Dudás Róbert

Stílusosan egy cipő takarta leleplezés előtt azt a miniszobrot, amelyet Ungváron avattak fel hétfőn a Bódi László „Cipő” emlékére. A Republic együttes egykori frontemberének tiszteletére emelt alkotás leleplezéséről az M5 Híradó számolt be.

Születésnapjához időzítve miniszobrot avattak Bódi László „Cipő”, a Republic együttes egykori frontembere emlékére szülővárosában, Ungváron. A Kárpátalján is rendkívül népszerű együttes énekese 1965. május 3-án látta meg a napvilágot a megyeszékhelyen, egyéves koráig pedig a mellette fekvő Kisgejőc községben élt. A kis emlékművet leleplezése előtt stílusosan egy cipő takarta – számolt be az eseményről az M5 Híradója hétfőn este.

Bódi Maricát, az énekes húgát telefonon kapcsolták az avatóünnepségen:

„Mindig szeretettel gondolt a szülőföldjére, ahol gyermekkorában gyakran vendégeskedett a rokonoknál.” – emlékezett vissza.

Az alkotás, amely két gitár alakú pad között kapott helyet, a főként ukrán nemzetiségű fiatalokból álló Armada Karpat civil szervezet kezdeményezése és finanszírozása révén született meg, akik a kárpátaljai származású neves személyek emlékének ápolásában főszerepet játszanak. A szobrot a budapesti műveiről is híres Mihail Kolodko készítette.

Az ungvári magyar főkonzulátust képviselő Kovács Attila elmondása szerint a kis szobrocska a következő generáció számára is lehetőséget biztosít, hogy megismerje Bódi László „Cipő” munkásságát.

Forrás: M5, hirado.hu

 


next 5

A mi világunk

Hírek