Hírek / Közélet

Nagy erejű, 7,2-es földrengés Haitin: sok áldozat, rendkívüli állapot

2021. augusztus 15. 08:00 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Erős, az amerikai földtani intézet (USGS) tájékoztatása szerint a Richter-skála szerinti 7,2-es erősségű földrengés rázta meg szombaton Haiti déli részét. Az első jelentésekkel ellentétben a földmozgás több halálos áldozatot követelt, és számos épület romba dőlt. Ariel Henry miniszterelnök egy hónapra szóló rendkívüli állapotot léptetett életbe.
 
Az országos polgári védelmi ügynökség legfrissebb közlése szerint legalább 227-en vesztették életüket, az áldozatok között több a gyermek. A hatóságok attól tartanak, hogy a halottak száma jelentősen növekedni fog. A hatóság beszámolója szerint százak sérültek meg, illetve tűntek el a földmozgás során.
 
A korábban elrendelt szökőár-riadót ugyanakkor nem sokkal később  hatályon kívül helyezték.
 
Washington gyors segítséget ígért a karibi országnak. Samantha Powers, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalának (USAID) vezetője Twitter-oldalán közölte, hogy szakértőik már a helyszínen vannak a károk és a szükségletek felmérése érdekében.
 
Az amerikai földtani intézet szerint a földmozgás fészke 10 kilométer mélyen volt a fővárostól, Port-au-Prince-től 150 kilométerre nyugatra található Petit Trou de Nippes település térségében.
 
A közeli, hozzávetőleg 126 ezer lakosú Les Cayes városából számos összedőlt épületet jelentettek, a többi között templomok és lakóházak omlottak össze.
 
Több utórengés is volt, és a helyzetet  nehezíti, hogy egy vihar közeleg a sziget a felé.
 
A földrengés 2010-ben 222 000 halálos áldozatot követelt, és több mint 1 millióan váltak hajléktalanná.
A rengés epicentruma akkor a sűrűn lakott főváros, Port-au-Prince volt.
 
Ugyancsak szombaton 7-es erősségű földrengés rázta meg az Alaszkai-félszigetet is. Anyagi károkról nem érkezett jelentés.
 
Forrás: MTI
Kép: pixabay.com
 


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner