Hírek / Közélet

Nem magányos farkas volt a bécsi terrorista, DNS-ből azonosították a tettestársát

2021. október 1. 06:30 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

Azonosította az osztrák rendőrség a 2020 novemberében, Bécsben történt dzsihadista merénylet elkövetőjének feltételezett bűntársát. A 27 éves afgán származású férfihoz a DNS-nyomok vezettek el, amelyeket a négy ember életét kioltó fegyveren és az ahhoz tartozó töltényeken találtak a rendőrök – számolt be az osztrák sajtó.

Egy 27 éves afgán származású osztrák férfi volt a bécsi terrortámadás elkövetőjének tettestársa. Tavaly november 2-án a húszéves, albán származású Kujtim Fejzulai lőfegyverből tüzet nyitott az utcán egy zsinagóga közelében, négy embert megölt, 23 járókelőt pedig megsebesített. Több jel is arra utal, hogy a 27 éves egykori menekült segíthetett a bécsi támadónak, a férfi DNS-nyomait ugyanis kimutatták a terrorista fegyverein és a töltényeken – számolt be a Der Standard című osztrák napilap.

A Heute.at úgy tudja, hogy a 27 éves férfi együtt élt a merénylővel, Fejzulaival, és hogy előbbi gyanúsan viselkedett a támadás napján.

A gyanúsított november 2-án délben kikapcsolta a mobiltelefonját, majd nem sokkal a támadás előtt deaktiválta a készüléket (azaz a mobilhálózatról is kilépett, hogy ne tudják a GPS-jelek alapján beazonosítani a tartózkodási helyét – a szerk.)

Az iszlám törvények szerinti felesége időközben visszavonta az afgán férfinak adott alibijét. A család még a bűncselekmény estéjén is együtt törölte a csevegéseket és eltüntette a nyomokat – áll a jelentésben.
Mégsem egy magányos farkas volt az elkövető

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter a lövöldözést követően még úgy nyilatkozott: „A videófelvételek kiértékelése során megerősítést nyert, hogy egy elkövetője volt az iszlamista merényletnek.” Sebastian Kurz kancellár azonban még aznap úgy nyilatkozott: utasította a rendőrséget, derítse ki, vajon a támadás elkövetője nem volt-e tagja egy nagyobb hálózatnak. A jelek szerint a kancellár sejtése vált valóra.
Az Iszlám Állam hívei voltak

A bűnrészességgel gyanúsított férfi 2020 decembere óta előzetes letartóztatásban van, családja korábban is összeütközésbe került a törvénnyel, így ismerték már a rendőrök. Az osztrák alkotmányvédelmi hivatal jelentésében egy „bécsi klánt” említenek, amely évek óta „mélyen iszlamista-fundamentalista”. A nyomozás során arra is fény derült, hogy a férfinak több rokona is csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezethez, akik vagy meghaltak, vagy fogságba kerültek Afganisztánban.

A merényletet elkövető, Kujtim Fejzulai egy bécsi mecset és egy iszlám egyesület rendszeres látogatója volt, amelyek nagyban hozzájárultak a radikalizációjához. A 20 éves férfit a bécsi rendőrök a merénylet elkövetését követő tíz percen belül lelőtték.

A radikális eszméket hirdető mecsetet az osztrák rendőrség napokkal a merénylet után bezáratta.

 

Forrás: MTI, hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner