Hírek / Közélet

Nem vonatkozik a kijárási tilalom az állatvédőkre szilveszter éjszaka

2020. december 31. 07:25 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

Felmentést kapnak a kijárási tilalomra vonatkozó rendelkezések alól az állatvédők szilveszter éjszakára. Ez azt jelenti, hogy december 31-e este nyolc óra és január 1-je öt óra között a civilek ha bejelentik, hogy elszökött egy állat, vagy elhelyezésre szorul, akkor szabadon dolgozhatnak. A rendőrség ellenőrizheti őket. Az önkéntesnek ezért kötelessége magánál tartani azt a dokumentumot, amely igazolja, hogy olyan szervezetnek dolgozik, amely alapokiratában állatvédelemmel foglalkozik – hangzott el az M1 Híradójában.

Tele voltak riadt kutyákkal a kennelek tavaly szilveszterkor, Pécsen. Idén – a részleges tűzijáték tilalom hatására – kevesebb elmenekült ebre számítanak.

Szilveszterkor ugyanis ezúttal tilos lesz tűzijátékot használni közterületen. De mivel a magánkertekben, magánudvarokban megengedett a pirotechnikai eszközök használata, várhatóan megrémült kutyák tucatjai kóborolnak majd el.

Az állatvédők legtöbbször szilveszter éjjelén kapják a bejelentéseket, de az elszökött kutyák felkutatása még az ezt követő hetekben is zajlik. Hogy minél hatékonyabban dolgozhassanak, a kormány úgy döntött, hogy az önkéntese szabadon végezhetik tevékenységüket a kijárási tilalom alatt is.

„Az állatmentő tevékenységet végző, kizárólag munkáltatói igazolás birtokában tartózkodhatnak közterületen este nyolc óra és reggel öt óra között. Függetlenül attól, hogy a tevékenységüket hivatásszerűen, vagy önkéntes alapon végzik” – fogalmazott Ovádi Péter állatvédelemért felelős miniszteri biztos.

A miniszteri biztos azt is mondta, hogy ez az együttműködés egy újabb előremutató példa a hivatalos szervek és a civilek között. Mindemellett ugyanakkor kérte, hogy senki ne éljen vissza a lehetősséggel. A rendőrök ellenőrizhetik az állatvédőket, akiknek mindenképpen igazolniuk kell, hogy mely szervezetnek dolgoznak.


Forrás: M1, hirado.hu

 


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner