Hírek / Közélet

Német–boszniai külügyminiszteri találkozó: A Nyugat-Balkánnak közelebb kell kerülnie Európához

Március 11. 06:30 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

A Nyugat-Balkánnak azon kell dolgoznia, hogy közelebb kerüljön Európához, ezáltal el tudja kerülni az ukrajnaihoz hasonló tragédiákat – állapította meg közös találkozóján csütörtökön Szarajevóban Annalena Baerbock német és Bisera Turkovic boszniai külügyminiszter.

A boszniai diplomácia vezetője arra kérte német kollégáját, hogy támogassa Bosznia európai integrációs törekvéseit, illetve az integrációs folyamat felgyorsítását, és Bosznia-Hercegovina kapjon tagjelölti státust az EU-ban.

Annalena Baerbock a közös sajtótájékoztatón kiemelte: a Nyugat-Balkán országainak európai jövője Németország egyik legfőbb prioritása. Hozzátette: Bosznia európai integrációja szempontjából fontos, hogy az októberre tervezett parlamenti választást ne halasszák el, és hogy a voksolást demokratikus légkörben tartsák meg. A politikai stabilitás az egyik legfontosabb alapja a békének is. Történelmi felelősségünk a béke megőrzése – tette hozzá.

A sajtótájékoztatón Baerbock és Turkovic is emlékeztetett arra, hogy a háború képei nem ismeretlenek az európaiak számára, hiszen alig harminc évvel ezelőtt éppen a Nyugat-Balkánon dúlt háború, ezért az itt élők pontosan tudják, milyen értékes a béke.

Bisera Turkovic szerint Bosznia-Hercegovinában biztonsági kockázatot jelentenek a szeparatista megnyilvánulások, illetve a daytoni békeszerződésben foglaltak felrúgása, amellyel a boszniai Szerb Köztársaság politikusai fenyegetőznek. Mint mondta: amennyiben engedjük, hogy még ingatagabbá váljék Bosznia-Hercegovina – és az állami intézmények munkájának akadályozása pont ezt jelenti –, akkor félő, hogy Európa stabilitása és biztonsága nem csak Ukrajnában kerül veszélybe.

A boszniai külügyminiszter szerint a Nyugat-Balkán gyenge pont lehet Európában, de egyúttal olyan hely, ahol a világ egyik legvirágzóbb blokkja megmutathatja erejét és külpolitikai szerepét.


Forrás: MTI, hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner