Hírek / Közélet

Nemzetközi szinten is egyedülálló egyetemi campus épül Kecskeméten

2020. október 28. 07:15 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Megvásárolta az új kecskeméti egyetemi campus első ütemét megvalósító Kecskeméti Duális Oktatás Zrt. teljes üzletrészét a Neumann János Egyetemért Alapítvány. A céget korábban az MNB Alapítvány hozta létre. A tranzakció révén az egyetem fenntartója már a saját tulajdonába került társaságon keresztül tudja megvalósítani a fejlesztés második ütemét, derült ki az alapítvány közleményéből.
 
A Neumann János Egyetemért Alapítvány (NJEA) megvásárolta a Kecskeméti Duális Oktatás Zrt.-t a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által létrehozott Pallas Athéné Domus Meriti Alapítványtól. Ez azt jelenti, hogy a 2020-2021-es tanévtől az NJEA lett a kecskeméti Neumann János Egyetem fenntartója – tudatta közleményében az alapítvány.
 
A változás egyben modellváltást is jelent, amelynek célja, hogy az egyetem hosszú távon is stabilan, hatékonyan működhessen, és bővíthesse innovációs tevékenységét. Ebbe a folyamatba illeszkedik a mostani adásvétel is.
 
A Neumann János Egyetemért Alapítványnak tulajdonosként így közvetlenné válik a kapcsolata a Kedo Zrt.-vel, amelynek legfontosabb feladata az egyetemi campus építése, a második ütem megvalósítása, amely teret ad a 21. századi oktatástechnológiának, az integrált, interaktív technikai eszközökön alapuló képzési módszereknek.
 
A KEDO Zrt. tulajdonosaként az MNB Alapítványa indította el és menedzselte azt a folyamatot, amely Kecskemét főiskoláját egyetemmé fejlesztette. Ez 2016-ban valósult meg a Gazdaságtudományi Kar létrehozásával. Párhuzamosan zajlott a nemzetközi szinten is egyedülálló új campus építése, amelynek első üteme 2019 szeptemberére készült el.
 
Az egyetemi modellváltáshoz kapcsolódó kormány-előterjesztésnek megfelelően a Neumann János Egyetemért Alapítvány az adásvétel lezárását követően folytatja az „Intelligens Kecskemét Campus” oktató- és kutatóközpont beruházást.
 
A második ütemben egy modern adminisztrációs részleg, kollégium és egy digitális, innovációs, kreatív multifunkcionális központ épül. Ebben kap helyet például a Magyar Animáció Háza is.
 
Forrás: hirado.hu
Kép: epiteszforum.hu


next 5

A mi világunk

Hírek