Hírek / Sport

Női kosárlabda Euroliga: győztes a Sopron

Április 11. 07:00 Sport | Szerző: Fazekas Gábor

A Sopron Basket első magyar csapatként megnyerte a női kosárlabda Euroligát, mivel az isztambuli négyes döntő vasárnapi fináléjában, végig vezetve, 60-55-re legyőzte a házigazda Fenerbahcét.
 
Női kosárlabda Euroliga, döntő:
Sopron Basket – Fenerbahce (török) 60–55 (16–6, 13–13, 16–19, 15–17)
Pontszerzők: Williams 16 pont, Fegyverneky 12, January 11, Határ 10, Brooks 9, Dolson 2, illetve Jagupova 13, Zahui 12, Cakir 11, Sabally 9, Williams 5, Hartley 3, McBride 2
 
Az ötödik Final Fourjukban szereplő soproniak pénteken igazi hőstettet hajtottak végre, mivel csaknem végig vezetve 74-69-re legyőzték az esélyesebbnek tartott Salamancát, amelytől kikaptak a tavalyi elődöntőben. A találkozó hőse a magyar bajnok szerb légiósa, Jelena Brooks volt 27 ponttal.
 
A neheze azonban még hátravolt, ugyanis a fináléban a házigazda Fenerbahce várt Gáspár Dávid együttesére, amely a másik ágon 83-74-re verte a cseh USK Prahát, főként az ukrán Alina Jagupova 24, a svéd Amanda Zahui 18, Kayla McBride 15 és a szintén amerikai Bria Hartley 10 pontjával. Utóbbi három játékos azért is ismerős lehetett a zöld-sárgák számára, mert korábban mindannyian eltöltöttek egy-egy szezont Sopronban.
 
Ahogy várni lehetett, pokoli hangulat várta a magyarokat az Ülker Spor ve Etkinlik Salonuban, a 2012-ben átadott, ultramodern csarnokban kosármeccsekre 13 800 szurkoló juthat be, és a Fenerbahce szintén euroligás férfi csapatának is az otthona. Ezúttal 9500 szurkoló foglalt helyet a lelátókon – köztük csaknem negyven soproni –, ilyen nagy közönség előtt pedig még egyetlen magyar női klubcsapat sem szerepelt.
 
Az első Euroliga-trófeájukra hajtó klubok csatája elképesztő módon 12–0-ás vendégelőnnyel indult – főként a csapatkapitány Fegyverneky Zsófiának köszönhetően -, a favorit törökök hét és fél perc (!) elteltével találtak először a gyűrűbe. A hazaiak szenvedtek, kilátástalan helyzetekből kényszerültek dobásokra, és sztárjaik is rendre „betliztek”, miközben a Sopron csak a nyitónegyedben 16 lepattanót szedett.
 
A folytatásban egy 5-0-ás isztambuli roham következett, az elképesztő fizikumú Jagupova – aki már sok borsot tört a magyarok orra alá Eb-ken is – egymaga tartotta meccsben a csapatát. Az Európa-bajnok Brooks triplájával azonban újra visszaállt a tízpontos különbség (25-15), a nagyszünetben 29-19 volt az állás.
 
Az első félidő statisztikájából kitűnt, hogy a magyarok 28–17-re vezettek a lepattanócsatában, és 36 százalékkal céloztak a mezőnyből – szemben a hazaiak 18-ával –, emellett a Fener 19 pontjából nyolcat büntetőből tudott elérni.
 
Fordulás után Gáspár Dávid tanítványai több folyamatos játékot engedtek riválisuknak, amely fokozatosan lendületbe jött, így öt perc alatt egy pontra csökkentette hátrányát (33–32). A vendégszurkolókat a 208 centis Határ Bernadett kosarai nyugtatták meg, az utolsó szakasz 45–38-ról indult.
 
A franciákkal a tokiói olimpián bronzérmes Gabby Williams remek triplájával és 15. pontjával 51–43 állt a nagyórán, aztán állandósult az ötpontos magyar előny. A hajrában az ellenfél már egyre hitehagyottabban küzdött, a Sopron pedig hallatlan fegyelemmel és megérdemelten nyert. A meccs legértékesebb játékosának Gabby Williamst választották, aki 16 pontjával a mezőny legeredményesebbje volt.
 
A 14-szeres magyar bajnok ötödik Final Fourjában 2018 után másodszor jutott fináléba és első magyar csapatként diadalmaskodott az 1959-ben életre hívott kontinentális elitsorozatban.
 
Forrás: MTI
Kép: M4Sport


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner