Hírek / Sport

Női röplabda Eb - Az olaszok érvényesítették a papírformát a magyarok ellen

2021. augusztus 23. 08:15 Sport | Szerző: Fazekas Gábor

A magyar női röplabda-válogatott a papírformának megfelelően 3-0-ra kikapott vasárnap az olasz csapattól az Európa-bajnokság zadari C csoportjának harmadik fordulójában.
 
Az egy győzelemmel és két vereséggel álló nemzeti csapat a hétfői pihenőnap után kedden 17 órától a házigazda horvátok ellen folytatja szereplését a 24 csapatos, bolgár, horvát, román, szerb közös rendezésű kontinensviadalon.
 
Eredmény, 3. forduló, C csoport:
Olaszország-Magyarország 3-0 (16, 15, 19)
------------------------------------------
Magyarország:
Szűcs K., Gyimes 3, Bagyinka 4, Szakmáry 8, Pekárik, Vezsenyi, csere: Tóth F., Juhár (liberók), Török 3, Németh A. 4, Király-Tálas, Kiss G. 2, Papp O. 4, Pallag, szövetségi kapitány: Jakub Gluszak
 
A válogatott pénteken Szlovákia 3-1-es legyőzésével kezdte szereplését a kontinensviadalon, majd szombaton 3-2-re kikapott Svájctól, így a harmadik napon már a harmadik találkozó várt Jakub Gluszak vezetőedző együttesére.
 
A lengyel tréner a délelőtti, átmozgató edzésen pihenőt adott Szakmáry Grétának és Pallag Ágnesnek, akik mindketten végigjátszották az első két találkozót, míg a többiek a megszokott módon hangoltak a csoportfavorit elleni összecsapásra.
 
Az olaszok néhány hete még a tokiói olimpián szerepeltek, ahol - önmaguk számára - csalódást keltően a negyeddöntőben búcsúztak. A sztárokkal - köztük a világ egyik legjobb játékosával, Paola Egonuval - teletűzdelt rivális az előző Eb-n harmadik lett, míg a legutóbbi világbajnokságon ezüstérmet szerzett, a mostani kontinensviadalon pedig első meccsét simán nyerte a fehéroroszok ellen.
 
Gluszak már a reggeli gyakorlást követően kijelentette, sokat fog cserélni a mérkőzésen, így a korábbi napok kezdőcsapatához képest a mérkőzés elejétől lehetőséget kapott Bagyinka Fanni, Szűcs Kinga és Vezsenyi Adrienn is.
 
Az első szettben a magyar csapat szépen tartotta magát, több jó védekezéssel és szép támadással is megörvendeztette a maroknyi piros-fehér-zöldbe öltözött szurkolótábort, de a legerősebb kezdőcsapatukkal játszó olaszok Egonu vezérletével így is simán szerezték meg a vezetést.
 
A második felvonásra sem változott jelentősen a játék képe, a magyaroknál a csapatkapitány Szakmáry Gréta mellett szinte csak a csereként beállt Németh Anett tudott eredményesen támadást befejezni, így az olaszok folyamatosan növelték előnyüket. Hatpontos itáliai előnyről kezdődött a játékrész második fele, majd ez tovább nőtt, így 55 perc után már kétjátszmás volt a rivális fórja.
 
A harmadik szettben minden magyar kerettag lehetőséget kapott a világklasszisok ellen, volt olyan pillanat, amikor a legidősebb a 25 esztendős Gyimes Zsófia volt a pályán lévők közül. A fiatal átlagéletkorú magyarok ekkor is bátran röplabdáztak, a szett elején még vezetni is tudtak. Az olaszok aztán szép lassan megint átvették az irányítást, és az előzetesen vártnak megfelelően háromszettes győzelmet arattak a jól küzdő magyarok felett.
 
A 75 perces mérkőzés legeredményesebb játékosa Egonu volt 17 ponttal, a magyaroktól Szakmáry nyolc pontig jutott.
 
Jakub Gluszak a mérkőzés után az MTI-nek elégedetten értékelt, meglátása szerint ugyanis játékosai jó teljesítménnyel hálálták meg a bizalmat.
 
"Mivel az elmúlt két mérkőzés elsősorban mentálisan igen sokat kivett a csapatból, úgy döntöttünk, mindenkinek adunk ma játéklehetőséget, már csak azért is, mert megérdemlik, hogy egy ilyen szintű csapat ellen pályára lépjenek" - mondta a tréner. Kiemelte, játékosai azért hibáztak a szokásosnál többet, mert a magas olasz blokkok széleit igyekeztek támadni, más esélyük ugyanis nem igazán volt a pontszerzésre.
 
"A következő két, sorsdöntő találkozóra a potyalabdák kihasználásában javulnunk kell, agresszívabbnak és hatékonyabbnak kell lennünk" - tekintett előre a szakvezető.
 
Az Eb-n most bemutatkozó Papp Orsolya kiemelte, úgy lépett pályára, hogy nincs veszítenivalója, ezért igyekezett agresszívan megtámadni minden labdát.
 
"Örültem a lehetőségnek, és annak is, hogy jó teljesítményt nyújtottunk. Örülök, hogy megszereztem első Eb-pontjaimat" - értékelt a center az MTI-nek.
 
Az ütő Kiss Gréta szerint mindenki "elvállalta" a labdákat, voltak nagyon szép megoldásaik, jó érzés volt a pályán lenni.    
 
"A hétfői pihenőnap a mentális feltöltődésről fog szólni, igyekszünk a lehető legjobb állapotba kerülni keddre" - fogalmazott Kiss.
 
korábban:
Horvátország-Szlovákia 3-0 (21, 14, 13)
 
Forrás: MTI
Kép: nemzetisport.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner