Hírek / Közélet

Női röplabda Eb - Kikapott, de még mindig reménykedhet a továbbjutásban a magyar válogatott

2021. augusztus 26. 07:00 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

A magyar női röplabda-válogatott óriási csatában 3-2-re kikapott szerdán a fehérorosz csapattól az Európa-bajnokság zárai (zadari) C csoportjának ötödik, utolsó fordulójában, de így is maradt esélye a nyolcaddöntőbe jutásra.
 
A magyar együttes egy győzelem mellett négy vereséggel zárta a csoportkört, de amennyiben a mostani rivális csütörtökön a szlovákokat is legyőzi, Svájc pedig kikap Olaszországtól, bejut a legjobb 16 közé.
 
Eredmény, 5. (utolsó) forduló, C csoport:
Fehéroroszország-Magyarország 3-2 (-20, -14, 16, 23, 12)
--------------------------------------------------------
 
Magyarország:
Pallag 14, Pekárik 11, Németh A. 19, Szakmáry 27, Gyimes 6, Király-Tálas 5, csere: Tóth F. (liberó), Török , Bagyinka , Vezsenyi 3, szövetségi kapitány: Jakub Gluszak
 
A magyar válogatott múlt pénteken Szlovákia 3-1-es legyőzésével kezdte szereplését a kontinensviadalon, szombaton 3-2-re kikapott Svájctól, vasárnap a vb-ezüstérmes olaszokkal szemben három játszmában, kedden a házigazda horvátok ellen pedig négy szettben maradt alul.
 
Jakub Gluszak szövetségi kapitány a mérkőzés előtti délelőttön a megszokottól eltérően nem vezényelt edzést a társaságnak, ehelyett inkább egy közös sétára, majd Zára óvárosában kávéra invitálta meg a játékosokat és a teljes stábot. A kerettagok láthatóan élvezték, hogy a tornaterem helyett ezúttal az időjárás és a város szépségeit élvezhetik.
 
A magyar és a fehérorosz csapat ezen a nyáron már megmérkőzött egymással: május végén, június elején az Európa-liga prágai csoportkörében előbb a rivális nyert 3-1-re, majd a magyarok 3-0-s sikerrel vágtak vissza.
 
A mostani mérkőzés előtt a képlet egyszerű volt: a magyar válogatott győzelemmel biztosítja helyét a belgrádi nyolcaddöntőben, vereség esetén azonban a csütörtöki szlovák-fehérorosz találkozótól függ a sorsa.
 
A lengyel tréner ugyanazt a kezdőt küldte pályára, mint egy nappal korábban a házigazda horvátok ellen.
 
A nyitó szett első fele kevés hosszú labdamenetet hozott, mert minkét csapat hatékony volt a támadások befejezésénél, illetve több szép blokkot is bemutatott. Sokáig a fehéroroszok vezettek néhány ponttal, de a hajrára fordulva két jó magyar sánccal összejött az egyenlítés, majd a csereként beállt Török Kata nyitósorozatával, a rivális hibáinak köszönhetően 21-19-nél már Gluszak-csapatnál volt az előny. A végét sem rontotta el a válogatott, amely a csapatkapitány Szakmáry Gréta jó megoldásaival megszerezte a részsikert.
 
A második felvonást jól kezdték a magyarok, kiváló mezőnymunkájukra alapozva hamar hétpontos előnyt építettek fel. A fehéroroszok láthatóan megzavarodtak, nyitásfogadásban nem tudtak megfelelő szinten teljesíteni, a nemzeti csapatnak pedig szinte minden sikerült: a jó támadások mellett a blokkmunkája is kiváló volt. A magyar válogatott végig extázisban játszva simán duplázta meg előnyét a több cserejátékosát is bevető fehérorosz csapattal szemben, és került egy játszmára a továbbjutástól.
 
A harmadik etapra az ellenfél szövetségi kapitánya fennhagyta a menet közben beállt röplabdázóit, csapata pedig gyorsan ellépett négy ponttal. Sok hibával játszottak ekkor Szakmáryék, Gluszak feladócserével frissített, ami után tanítványai 6-15-ről mínusz négyre zárkóztak. A hajrá ismét a fehéroroszoké lett, így szépítettek.
 
A negyedik szettre visszajött Király-Tálas Zsuzsanna irányítani, de Hanna Klimec nyitásai után így is öttel vezetett az ellenfél. A folytatásban sokáig csak a különbség tartására futotta a magyarok erejéből - később már arra sem igazán -, de 14-21 néhány szép megoldással, jó blokkokkal és önfeláldozó mezőnymunkával után még egyszer látótávolságon belülre kerültek (22-23), igaz, fordítaniuk nem sikerült.
 
A rövidített felvonás belorusz pontokkal vette kezdetét, de a magyarok hárompontos hátrányról kiegyenlítettek és a térfélcserénél csak egy volt a lemaradásuk. A fordulást követően néhány magyar hibának is köszönhetően a fehéroroszok 13-9-re elhúztak, innen pedig nem volt visszaút.
 
A 139 perces mérkőzés legeredményesebb játékosa Szakmáry volt 27 ponttal, a riválistól Hanna Davjiszkiba 25 pontig jutott.
 
A találkozó után Jakub Gluszak az MTI-nek úgy értékelt: érezte csapatában azt, hogy le tudja győzni a fehéroroszokat, és az első, valamint a második szettben nagyon jól játszott csapata.
 
"Agresszívak voltunk, nagy nyomást helyeztünk az ellenfélre, amitől megtörtek. A harmadik szettől aztán elkezdtek keményebben nyitni, nekünk pedig gondjaink voltak a fogadással, a magas labdák befejezése pedig egy ilyen csapat ellen nagyon nehéz. Mindent megpróbáltunk, de ma ennyire futotta" - fogalmazott a szakember.
 
Meglátása szerint a válogatott többet érdemelt ennél az eredménynél, úgy is, hogy még mindig reménykedhetnek a továbbjutásban.
 
"A lányok minden mérkőzésen otthagyták a szívüket a pályán" - zárta a kapitány.
 
Szakmáry Gréta csapatkapitány meglehetősen csalódottan értékelt.
 
"Nagyon jól kezdtünk, technikailag és taktikailag is jól teljesítettünk, de a női röplabda ilyen... Azt azonban el kell mondanom, nagyon büszke vagyok a csapatra, mert az utolsó pillanatig küzdött, hajtott mindenki" - mondta a rutinos ütőjátékos.
 
Ez volt a két csapat nyolcadik egymás elleni összecsapása, a fehéroroszok 7-1-re vezetnek.
 
Forrás: MTI
Kép: behir.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner