Hírek / Kultúra

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a Kisteleki Disznótorost

2023. február 8. 07:00 Kultúra | Szerző: Fazekas Gábor

A böllérek és segítőik a disznóvágás hagyományait elevenítették fel, az óvodások pedig kiszebábot égetve űzték el a telet - írja a kistelekjaras.hu.
 
Nyolcadik alkalommal elevenítették fel Kisteleken a disznóvágás hagyományait a Kisteleki Disznótoros elnevezésű rendezvényen. Idén változott a helyszín, és a Szent István térre került át a rendezvény, melyen négy társaság, Kósa Norbert és barátai, Pigniczki Csaba és barátai, Kistelek Város Önkormányzata és a Kisteleki Kertészek és Kertbarátok Köre biztosította az autentikus disznóvágás bemutatását.
 
Reggel a disznófogó házipálinkák sora és a kertbarátok zenekara már megadta a jó hangulatot, majd Nagy Sándor polgármester nyitotta meg a rendezvényt. Köszöntőjében kiemelte, hogy kötelességüknek érzi megőrizni ezt hagyományt, azért is, hogy a gyerekek láthassanak még igazi disznóvágást. Köszönetet mondott egyúttal a jelenlévőknek, azoknak, akik egész nap szorgoskodnak, a zenekarnak a muzsikáért, és Imre atyának, aki fontosnak tartja, hogy a Jóisten segítségét minden évben a böllérekkel közösen kérje.
 
A disznófogó pálinkák elfogyasztása után elérkezett a disznófogás ideje is.
 
Két disznót már vágva hoztak a helyszínre, míg egy harmadikat elektromos sokkolóval történő kábítás után a helyszínen vágtak le, bemutatva ezzel a disznóvágás tényleges mozzanatát is.
 
Miközben a böllérek szorgoskodtak, a téren már kipakoltak a kiállítók. A Jónás borászat termékei mindig nagy sikert aratnak, nem volt ez másként ezen a napon sem. Termékeivel megjelent az egyik Levendulatündér is, kitelepült a helyi K&H Bank fiókja, a Kreatív öntöde termékeit is meg lehetett vásárolni az édességes sátor mellett.
 
Időközben a perzseléshez ért a disznók feldolgozása, itt a munkából kivette a részét Imre atya és Brendon atya is, mint ahogyan az ilyenkor szokásos frissítők elfogyasztásából is.
 
A bontást követően megkezdődött a feldolgozás is, majd az első falatokat, a sült vért és a hagymás májat már kínálták is az érdeklődőknek a kertbarátok és az önkormányzat segítői.
 
Míg a disznóvágás zajlott, a tér másik oldalán a Hétszínvirág Óvoda gyermekei űzték el a telet egy vidám, énekes táncos műsorral, majd közösen égették el a télűző kiszebábot.
 
Míg a telet űzték, addig a pálinkaversenyre benevezett pálinkákat szakértő zsűri kóstolta végig, és állapította meg azt a tényt, hogy Török Sándor készítette Kistelek legjobb pálinkáját. Az erről szóló oklevelet a város polgármestere adta át a pálinka főzőjének.
 
A művelődési házban eközben játszóház és arcfestés várta a kicsiket, utóbbit a Cseperedő Gyermek Egyesület biztosította a kicsiknek.
 
A téren a hideg ellen a legjobb védekezés a forró tea és a forralt bor volt, amivel a Hungast jóvoltából melegedhettek fel a fázó emberek.
 
A bölléreknek és segítőiknek ez idő alatt is járt a keze, folyamatosan dolgozták fel a húsokat, és folyamatosan készültek a friss pecsenyék, melyet azonnal fel is szolgáltak a látogatóknak.
 
A farsangi fánknak is nagy sikere volt, a nyugdíjas klub tagjai alig tudtak lépést tartani a fánkfogyasztás tempójával.
 
A végére aztán az összes frissen készült étel elfogyott, végére értek a meleg italoknak is, és a sátorban elhúzta utolsó nótáját a kertbarátok zenekara.
 
Forrás és kép: kistelekjaras.hu


next 5

A mi világunk

Hírek