Hírek / Kultúra

Nyúlhús: Egy igazán ízletes, mégis kevésbé ismert reformkonyha alapanyag

Május 2. 06:30 Kultúra | Szerző: Fazekas Gábor

A házi nyulat haszonállatként elsősorban húsa miatt tartják, emellett prém-, hobbi- és labornyúl tenyésztés is folyik.
 
Háziasítása már az ókorban elkezdődött, bár egészen egyértelműen csak a 14. században lehet erre írásos bizonyítékot találni. Az üregi nyúl, a házi nyulaink őse Észak-Afrikában és az Ibériai-félszigeten volt őshonos, elterjedését nagymértékben emberi beavatkozásnak köszönheti. 
 
Feltevések szerint az ókori Egyiptomban nagy számban, vallási célból tartott húsevő állatokat a szapora nyulak húsával is táplálták. A nyulak húsát természetesen  az ember is szívesen fogyasztotta.
 
Igazi népszerűségnek az ókori Rómában örvendett, ahol a frissen született nyúl húsa különleges csemegének számított. Hatalmas, falakkal körülvett kertekben, az ún. leporáriumokban tenyésztették a nyulakat. Az esetleges kiszökéseket nem tudták kivédeni, így az állatok mindenhol elterjedtek a  római birodalom területén, majd egész Európában.
 
Méltatlanul szerény hazánkban a nyúlhús fogyasztás. Pedig a nyúl könnyen emészthető, fehér húsának a zsírtartalma elenyésző, ugyanakkor fehérjében rendkívül gazdag. Könnyen és változatosan elkészíthető húsfajta. 

Miért ajánlott a házinyúlhús fogyasztása?

Napjainkban egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítunk az egészséges táplálkozásnak. A magyar lakosság számára kevésbé ismert a házinyúl húsa, ezért elenyésző részét teszi ki a hazai húsfogyasztásnak, annak ellenére, hogy kedvező tápanyag-összetételének köszönhetően ideális alapja lehet a korszerű, változatos táplálkozásnak. 
 
Étrendi szempontból ideális, fehérjékben gazdag, (21-23 gramm/100 gramm) zsírban szegény (koleszterin tartalma 50 mg/100 gramm, szemben a sertés 105 mg/100 grammjával) sovány hús. A házinyúl húsa világos rózsaszín és rugalmas, a vadnyúlé pedig sötétebb, ízesebb, és szívósabb. 

„NYÚL-J BELE”

Ezért is fontos, hogy minél szélesebb rétegben ismertessük meg a magyarokkal ezt a fantasztikus alapanyagot!
 
Ebben vállal oroszlán szerepet a "Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács", amely képviseltetni fogja magát a 29. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítássorozaton is.
 
Május 6-án pénteken 13.00  és 15.00 között mindekit szeretettel várnak az „F” szektor Nyúl pavilonjában, ahol látványfőzés és kóstolás várja az érdeklődőket. Egy igazi szaktekintély, Bede Róbert mesterszakács nagyszerű nyúlételeinek fortélyait sajátíthatja el a kedves látogató.
 
Szakmai tájékoztatást tart Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke és Juráskó Róbert, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.
 

Forrás: Wikipédia / Nosolty / Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács 
Képek: Wikipédia / vasarnap.hu / tetrabbit.eu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner