Hírek / Közélet

Nyuszistop kampányt indított az Állatorvostudományi Egyetem

Április 10. 06:30 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Több ezer nyulat eresztenek szabadon az ünnepek után, sokuk azonban még a húsvétot sem éli túl – erre hívják fel a figyelmet állatvédők. Az Állatorvostudományi Egyetem nyuszistop kampányt indított idén és mindenkit arra kérnek, hogy ne ajándékozzon élő állatot. Sok helyen pedig a felelős állattartásról szóló programokat szerveztek az ügy érdekében.
 
Izgatottan figyelték a kiscsibék minden mozdulatát a gyerekek a debreceni gibbonházban. Simogatni lehetett őket, elvinni azonban nem. A felelős állattartásra tanítják ezzel a fiatalokat.
 
A szervezők óva intenek mindenkit attól, hogy élő állatot ajándékozzon, hiszen ez – mint mondják – egy életre szóló döntés. Tartásuk ugyanis olykor drága, a gondozásuk pedig időigényes lehet.
 
„Minden esetben figyeljünk arra, hogy megfelelő pénzt, energiát, illetve időt rá tudunk-e fordítani az állatra. Ha úgy látjuk, hogy nem, akkor viszont ne fektessünk ebbe bele, mert hosszútávon az adott állatnak sem lesz jó, illetve a családnak sem lesz jó” – hívat fel a figyelmet Mohácsi Rebeka, zoopedagógus.
 
Ajándék helyett örökbe lehet fogadni ezeket a nyulakat a budapesti állatkertben, persze csak névlegesen. Ők ezzel a kampánnyal szeretnék ösztönözni az embereket arra, hogy védjék az állatokat.
 
„A nyuszik ázsiója felértékelődik húsvét környékén. Vannak üregi nyulaink, akiket jelképesen lehet örökbe fogadni, de már láttunk olyat is, hogy húsvét alkalmából nem is nyulat fogadtak örökbe, hanem valami más állatot, mondjuk húsvéti oroszlánt, vagy elefántot” – mondta Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.
 
A pécsi Misina Természet és Állatvédő Egyesület otthonába évről évre több húsvéti nyulat hoznak be a szülők az ünnepek után, és ez a jobbik eset.
 
Az Állatorvostudományi Egyetem hallgatói csapata nyuszistop kampányt indított idén azért, hogy védje az állatokat. Felhívásukban mindenkit arra buzdítanak, hogy ne vásároljon élő állatot, helyette vegyen plüsst vagy csokit. Az ezekről készült fotókat és videókat a közösségi oldalakon várják.
 
Évről évre égetőbb a kérdés, hiszen húsvét után rendszerint több ezer nyulat eresztenek szélnek. Aki kiteszi, elhajtja, vagy elűzi megunt állatát, az bűncselekményt követ el, amit akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is lehet súlytani.
 
Forrás: hirado.hu
Kép: pexels.com


next 5

A mi világunk

Hírek