Hírek / Közélet

Ő az új német kancellár

2021. december 9. 06:32 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

Megválasztotta Olaf Scholzot kancellárnak a német szövetségi parlament (Bundestag) szerdán. Emmanuel Macron francia és Vlagyimir Putyin orosz elnök az elsők között gratulált az új német kormányfőnek.

A 736 fős parlamentben 707 képviselő vett részt a kancellárválasztáson, és 395-en támogatták a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusát. Ez 26-tal több a minimálisan szükséges 369-nél. Olaf Scholz a második világháború utáni Németország kilencedik – és negyedik szociáldemokrata – kancellárja.

Elődje, a 2005-ben hivatalba lépett Angela Merkel négy ciklus – 5860 nap – után, önként távozik a tisztségéből. Olaf Scholz megválasztása után Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök hivatalában átveszi megbízólevelét – ezzel az aktussal száll át rá a kancellári jogkör – majd a Bundestagban leteszi hivatali esküjét.

Olaf Scholz kormányát az SPD, a Zöldek és liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) koalíciója alkotja. A minisztereket a szövetségi elnök nevezi ki, majd ők is leteszik a hivatali esküt a Bundestagban, ugyancsak szerdán.

A Scholz-kormány 2005 óta az első szociáldemokrata vezetésű kormány Németországban, és az első olyan kormány az ország második világháború utáni történetében, amelyet három partner alkot. Az új kormányban 16 miniszter dolgozik majd, nyolc nő és nyolc férfi.

Először vezeti nő a belügyminisztériumot – Nancy Faeser SPD-s politikus –, a védelmi miniszter tisztségét pedig sorban harmadszor is nő tölti be, két kereszténydemokrata (CDU) politikus, Ursula von der Leyen és Annegret Kramp-Karrenbauer után a szociáldemokrata Christine Lambrecht. A külügyi tárcát a Zöldek társelnöke, Annalena Baerbock irányítja majd.

Ugyanakkor a német közvélemény a koronavírus-járvány miatt a legnagyobb figyelemmel azt várta, hogy ki lesz a következő egészségügyi miniszter a CDU-s Jens Spahn után. Olaf Scholz Németország egyik legnépszerűbb politikusát és az egyik leginkább elismert közegészségügyi szakértőjét, az SPD-s Karl Lauterbachot kérte fel.

A koalíciós megállapodás alapján az SPD a kancellári tisztség és a kormányfő hivatalának miniszteri rangú tisztsége mellett hat szakminisztériumot kap.

A Zöldek pártja öt, az FDP négy tárcát vezet. A Zöldeknél a legfontosabb a kormányzati szerkezet egyik új eleme, a gazdasági szuperminisztériumként emlegetett gazdasági és klímavédelmi tárca, amelyet Robert Habeck, a baloldali irányultságú ökopárt alelnöke vezet. Habeck egyben a Scholz-kormány alkancellárja is lesz.

 

 

Az FDP legfontosabb tárcája a nemzetközi és európai uniós politikában a legnagyobb súlyt képviselő reszortok közé tartozó pénzügyminisztérium, amelyet a jobbközép irányultságú liberális párt elnöke, Christian Lindner vezet majd.

Gerhard Schröder, volt kancellára Weltnek adott interjújában örömét és bizakodását hangsúlyozta. Mint mondta: Olaf Scholz „hosszú politikai tapasztalata és nyugodt természete” okán jó vezető lesz.
Macron és Putyin is gratulált az új német kancellárnak

Emmanuel Macron francia államfő kétnyelvű, francia és német Twitter-üzenetben üdvözölte szerdán Olaf Scholz megválasztását német kancellárnak, úgy fogalmazva, hogy mostantól „a folytatást együtt írjuk” a franciák, a németek és az európaiak számára.

A köztársasági elnök hozzátette, hogy pénteken várja kollégáját Párizsba. Olaf Scholz kancellárként első hivatalos külföldi látogatását a francia fővárosban teszi, ahol Macron még a kampány alatt valamennyi német jelöltet fogadta.

 

 

Egy másik üzenetben Macron megköszönte a távozó kancellárnak, Angela Merkelnek, hogy „soha nem felejtette el a történelem tanításait, és annyit tett értünk és velünk, Európa előrelépése érdekében”.

Az üzenetet egy kétperces montázs egészíti ki a két vezető találkozóiról Macron 2017-es megválasztása óta. Az elnök november elején a legjelentősebb francia állami kitüntetés, a Becsületrend legmagasabb fokozatával, a Nagykereszttel tüntette ki a hivatalából 16 év után távozó Merkel német kancellárt, amikor búcsúlátogatáson fogadta a burgundiai Beaune-ban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a konstruktív párbeszéd és a közös munka kialakítása iránti reményét fejezte ki az Olaf Scholz német kancellárhoz a szerdai hivatalba lépése alkalmából intézett üdvözlő táviratában.

A Kreml sajtóosztálya szerint Putyin mind a kétoldalú, mind a nemzetközi napirend időszerű kérdéseiben törekszik a dialógusra a szociáldemokrata új német kormányfővel.

„Ez kétségtelenül megfelelne az oroszok és a németek alapvető érdekeinek, és hozzájárulna a regionális és globális stabilitás és biztonság megszilárdításához” – írta Putyin.

Az orosz vezető táviratot intézett a 16 évi kormányzás után leköszönt Angela Merkel kereszténydemokrata kancellárhoz is, akit tegeződve szólított meg, és további barátságáról biztosította. Putyin kifejezte őszinte háláját „a gyümölcsöző együttműködésért és a kölcsönösen tiszteletteljes párbeszédre készségért”. Emlékeztetett rá, hogy a volt kancellárral folyamatos kapcsolatban áll, és vele együtt megpróbált „kiutat találni a legnehezebb helyzetekből is”.


Forrás: MTI, hirado.hu

 


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner