Hírek / Közélet

Ő lett a füredi Anna-bál szépe

2023. július 31. 07:00 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

A budapesti 19 éves Dévényi Alízt választották a 198. Anna-bál szépének szombaton. Az első udvarhölgy a 18 éves balatonfüredi Szilassy Laura, a második udvarhölgy pedig a 17 éves békéscsabai Csenke Anna lett.
 
A bál szépe, Dévényi Alíz most érettségizett, a későbbiekben fényképezéssel szeretne foglalkozni – olvasható a Balatonfüred.hu-n.
 
„Arra sem számítottam, hogy beválasztanak a legszebb tizenöt lány közé, nem azzal a szándékkal érkeztem a bálra, hogy megméressem magam. Szeretem ezt a miliőt, jól éreztem magam a bálon. A családommal jöttem, biztos nagyon boldogok, ahogy én is” – mondta a bál szépe.
 
A bál első udvarhölgye Szilassy Laura bár balatonfüredi, négy éve egy budapesti középiskolában tanul, mellette verseny táncol.
 
Csenke Anna a második udvarhölgy Londonban jár középiskolába és orvosnak készül, versenyszerűen teniszezik.
 
A bál szépe az aranyalma mellett egy modernizált Viktória-mintás herendi vázát, udvarhölgyei Rothschild- és Apponyi-mintásat kaptak ajándékba.
 
Az Anna-bálon a résztvevők közül hagyományosan a közönség szavazza meg a legszebb tizenöt lányt, akik közül végül a Horgas Eszter fuvolaművész, Kocsis Korinna, korábbi Anna-bál szépe, Schiffer Miklós divatszakértő, a zsűri elnöke, Csáky Attila filmproducer, Ókovács Szilveszter, az Operaház igazgatója és Gömbös Lóránd üzletember alkotta zsűri választotta ki a bál szépét és udvarhölgyeit.
 
A báli közönséget az esemény fővédnöke, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója köszöntötte, a bált Bóka István, Balatonfüred polgármestere nyitotta meg.
 
Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Balatonfüreden, a Horváth-házban, Szentgyörgyi Horváth Fülöp János fogadójában a házigazda leányának tiszteletére.
 
Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg leendő férjével, Kiss Ernő huszár főhadnaggyal, aki később az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok-vértanúja lett.
Emlékére 2003 óta minden évben átadják az őt ábrázoló herendi porcelán huszárszobrot egy olyan embernek, aki sokat tett és tesz Balatonfüred kultúrájáért és szellemi életéért. Idén ezt a díjat Lengyel Ernő vállalkozó vehette át, aki csaknem húsz éven át volt a báloknak helyet adó Anna Grand Hotel tulajdonosa.
 
Forrás: MTI/Balatonfüred.hu
Kép: hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek