Hírek / Kultúra

Öcsödön tartott előadást fiataloknak a vásárhelyi Pintér István

Május 17. 13:15 Kultúra | Szerző: Megyeri József

Az 1980-as években Trianont nem úgy tanítottam, mint ahogy a tankönyvben volt és természetesen nem annyit mondtam el róla. Az 1990-es években a vásárhelyi Trianon Társaság alapító tagjaként több alkalommal volt lehetőségem megemlékezni a társaimmal együtt erről a kegyetlen szerződésről.

2023. május 16-án Öcsödön tartottam egy előadást a művelődési házban. A rendezvényen 7-8. osztályosok vettek részt. Az iskola a trianoni diktátum című előadást kérte. A művelődési ház dolgozói mindenben a segítségemre voltak. Első menetben a trianoni diktátumhoz vezető útról beszéltem. Második részben magáról a diktátumról esett szó. A harmadik részben a diktátum utóéletéről volt szó gyakorlatilag napjainkig. Elmondtam, hogy 2010-ben a polgári kormány volt az, amely június 4-ét a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította. 2014-ben Orbán Viktor kormánya volt az, amelyik lehetővé tette azt, hogy a Kárpát-medencében és a külhonban élő magyarok is szavazhassanak. Természetesen térkép és vetítés itt is volt. A diákok a végén vastapssal nyilvánítottak véleményt. Másfél óráig figyeltek, ez az ott dolgozó tanárok munkáját dicséri.

Pintér István történész, nőr. ezredes a Gróf Batthyányi Lajos Nemzetőr Szövetség és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Nemzetőr Egyesület tisztje

fotók: ifj. Pintér István 


next 5

A mi világunk

Hírek