Hírek / Kultúra

Oldtimer motor múzeum épül Orosházán

2020. november 22. 07:30 Kultúra | Szerző: Fazekas Gábor

Régi vágya teljesül hamarosan az orosházi származású Kaáli Géza professzornak városunk díszpolgárának. Hétfőn megindul a Kaáli Motor Múzeum építése a Könd utca 21-es telken, melyről az ott lévő régi parasztházat már le is bontották.
 
A professzor elmondta, az új épület jól illeszkedik majd a városképbe és a 200 négyzetméteres, speciálisan kiképzett és megvilágított kiállító csarnokában az Orosházi Veterán Jármű Klub tagjai által felújított ikonikus motorbiciklik találnak hamarosan új otthonra.
 
A szervező munkában oroszlánrészt vállalt a klub elnöke, Zilahi Zoltán is, aki szerint már felkutatás alatt állnak azok a múzeumi kiegészítő kellékek is, melyek majd – a restaurált motorok mellett – hűen reprezentálják a város gépjárműveinek közlekedési múltját.
 
– Jómagam az 1960-as években használt családi motorbiciklimet, a T1 Pannóniát fogom kiállítani, ami már gyönyörűen restaurált állapotban, a Kaáli Emlékház garázsban várja, hogy rivaldafénybe kerülhessen az új múzeumban – mesélte lelkesen Kaáli professzor.
 
Polyák Pál kivitelező, aki a professzor szülői házát is korhűen renoválta, megígérte, hogy ez az építkezés elsőbbséget fog élvezni minden tekintetben és megpróbálják az építési engedélyekkel kapcsolatos időbeli huzavonákat korrigálni.
 
Kaáli professzor azzal búcsúzott, hogy nagy örömére szolgál az építkezés, a múzeum tervezése alatt többször is lejönne Orosházára. Hozzátette, a múzeum Orosháza nagyszerű kézműveseinek fog emléket állítani.
 
– Ők ugyanis mérhetetlen értékű kincseket hoztak létre, melyek innentől kezdve közkincs formájában is látogathatók lesznek, mint szeretett városunk egyik büszkesége – zárta le gondolatait.
 
Forrás és kép: oroscafe.hu


next 5

A mi világunk

Hírek