Hírek / Közélet

Online emlékeznek: hetvenhat éve szabadult fel a budapesti gettó

2021. január 17. 07:30 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

A járványhelyzet miatt rendhagyó megemlékezéseket tartanak az idén a budapesti gettó felszabadításának 76. évfordulója alkalmából: a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) hétfőn videófelvételt tesz közzé az általa tartandó eseményről, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) pedig három napon át tartó online műsorfolyamot szervez.

A BZSH a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) honlapján azt írta, megemlékezésüket a biztonsági intézkedések szem előtt tartásával a Dohány utcai zsinagógában rendezik meg. Beszédet mond Mester Tamás, a BZSH elnöke, Frölich Róbert, a zsinagóga főrabbija és Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael Állam magyarországi nagykövete.

A megemlékezés a Wesselényi utcában található emléktábla megkoszorúzásával zárul. Videóüzenetben emlékezik a gettó felszabadítására Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára. Az emléktáblára koszorút helyez el Vlagyimir Szergejev orosz nagykövet – ismertették.

Az eseményről készülő videófelvétel hétfőn 10 órától tekinthető meg a BZSH és a Mazsihisz Facebook-oldalain, valamint YouTube-csatornáin.

Az EMIH az MTI-vel azt közölte: vasárnap estétől 76 órás, több mint három napon át tartó online műsorfolyammal, rendhagyó közvetítéssel emlékezik meg a 76 évvel ezelőtt, 1945. január 18-én történtekről, ebben többek között túlélők elevenítik fel a vészkorszak eseményeit, és gondolatébresztő beszélgetések hangzanak el a holokauszt és a vallás kapcsolatáról.

Videóüzenetet küldött a műsorba Jákov Hadasz-Handelszman izraeli nagykövet és Karácsony Gergely főpolgármester. A holokauszt és a vallás kapcsolatáról Erdő Péter bíboros, Fabiny Tamás evangélikus püspök és Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija beszélget – írták.

A videófelvételeken közéleti szereplők, művészek beszélnek a zsidósághoz fűződő kapcsolatukról. Mindemellett a kort idéző játékfilmek és dokumentumfilmek is szerepelnek a programban, például a Budapesti tavasz és a Zsidó mesék. Az EMIH a Facebook-profilképeken alkalmazható keretet is készített, amelyet bárki alkalmazhat, aki szeretne részese lenni a megemlékezésnek.

Hetvenhat évvel ezelőtt, 1945. január 18-án szabadult fel a Dohány utca, a mai Kertész utca, Király utca, Csányi utca, Rumbach Sebestyén utca, Madách Imre út, Madách Imre tér és Károly körút által határolt budapesti gettó, ahol több mint 70 ezer embert zsúfoltak össze a terület 1944. december 10-én történt lezárásakor.

A gettó ugyan csak rövid ideig működött, ám az embertelen körülmények, a zsúfoltság, az élelmiszerhiány, valamint a gyakori nyilas razziák sok életet követeltek. A gettó felszabadulása után több ezer temetetlen holttestet találtak a területen.

Forrás: hirado.hu
Kép: pixabay.com
 


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner