Hírek / Közélet

Orbán Viktor: Brüsszelnek ma szervilis kormányok kellenek

2021. október 3. 07:20 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

A közép-európaiaknak nagyobb befolyást kell kapniuk a politikai döntésekben is, csak a német-francia tengellyel nem lehet többé működtetni az Európai Uniót. Brüsszelnek ma szervilis kormányok kellenek olyan vezetők helyett, akik a saját országuk függetlenségéért harcolnak – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton megjelent interjújában, melyben Andrej Babis cseh kormányfőt az egyik legnagyobb harcosnak nevezte Európában.
 
Orbán Viktor rámutatott: Európában a legnagyobb gazdasági növekedés a közép-európai térségben van, a Balti-államokban, a V4-eknél, Horvátországban, Szlovéniában, Bulgáriában és Romániában. Ma enélkül az EU-nak alig lenne gazdasági növekedése, stagnáló kontinens lenne.
 
Emlékeztetett arra: korábban úgy gondolták, hogy Közép-Európában nem tudják működtetni a gazdaságot a nyugatiak nélkül, mára megfordult a helyzet, a nyugatiak nem tudják a saját gazdaságukat Közép-Európa nélkül működtetni.
 
A kormányfő szerint ezért nem az álmok kategóriájába tartozik az, hogy az EU jövőjét a V4 országai is sikerrel alakíthatják. „Ezt hívom új realitásnak Európában” – fogalmazott a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilapnak adott interjúban.
 
Orbán Viktor kijelentette: Magyarországnak az Európai Unióban kell maradnia, az ország érdeke az egységes piac. De szeretné, hogy a közép-európai érdekeket és szempontokat a régió tényleges gazdasági teljesítményével arányosan nagyobb súllyal vegyék figyelembe, mint ahogy azt eddig tették.
 
„Úgy érezzük, hogy a tényleges gazdasági teljesítményünkhöz és súlyunkhoz képest a mi befolyásunk az uniós döntésekre aránytalanul kicsi. Ezt meg kell változtatni” – jegyezte meg.
 
A hagyományos nemzeti identitás megvédéséről a kormányfő azt mondta: az győz, aki kitartóbb. Kifejtette: az oktatás, a családpolitika, az iskolai nevelés kérdése, a médiaszabályozás mind nemzeti hatáskörbe tartozó kérdések, senki sem veheti el tőlünk.
 
A nyugati világban intenzíven felfutó woke mozgalmat Orbán Viktor új marxizmusnak nevezte, amely bár más szavakat használ, de ugyanazokat a gondolati sémákat követi, mint a marxizmus. A marxizmus akkor sikeres vagy népszerű, ha megelőzi néhány évtizednyi liberális kormányzás, előkészítés, ahol mellőzik a kultúrát, a hagyományt, a történelmet és a vallásosságot – jegyezte meg.
 
Azonban Közép-Európában be vagyunk oltva az új-marxizmus ellen, van vakcinánk, woke-vakcinánk mert itt 45 évig hatalmon volt a marxizmus – fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: a nyugatiak számára a marxizmus egy intellektuális kérdés, Közép-Európában viszont tudják, hogy ha a gazdaságot és a társadalmat marxista alapokon szervezik, abból diktatúra lesz, mert a marxizmus és a demokrácia nem fér össze egymással.
 
Orbán Viktor szerint a nyugat a kereszténységből kinőtt, a racionalitást befogadó sajátos létforma volt, amelynek elválaszthatatlan része lett a felvilágosodás és a racionalitás is. Ezt kombinálva az egész Földön a legversenyképesebb és legsikeresebb világ volt. Ezt most elveszítjük, mert feladjuk a történelmi, keresztény alapokat – mutatott rá.
 
A miniszterelnök megjegyezte: azt remélte, hogy a közép-európai országok belépése az Európai Unióba hozzáad egy antikommunista, antimarxista, antileninista kultúrát az összeurópai jelenkori kultúrához, de nem kérnek belőle.
 
A gyermekvédelmi törvénycsomagról az interjúban Orbán Viktor világossá tette: Magyarország elfogadott egy törvényt, amely kimondja, hogy az iskolai nevelésben, a szexuális témájú nevelésben a szülőknek kizárólagos joguk van, LMBTQ-aktivista vagy bármely más ideológia képviselője ebben nem illetékes. Brüsszel ezt felül akarja írni, az ő álláspontjuk az, hogy az iskolákba be kell engedni az LMBTQ-aktivistákat. Hangsúlyozta, hogy a magyar törvény a 18 év felettiekre nem vonatkozik. Ez csak a gyerekek védelméről szól – erősítette meg Orbán Viktor.
 
A kormányfő izgalmas és érdekes gondolatoknak nevezte Emmanuel Macron francia elnök nemrég tett felvetését, hogy az EU-nak önálló külpolitikát kellene folytatnia. Azt mondta: a megértés iránti vággyal fordulnak felé, Magyarország a stratégiai autonómiáról és szuverenitásról szóló vitákban szívesen részt is vesz.
 
Arra is kitért: át lehet hidalni azt, hogy a V4-ek az orosz kérdésben nem ugyanazon a hangszínen beszélnek. Az Európai Uniónak éppen az volna az egyik legfontosabb dolga, hogy európai biztonsági, katonai garanciát adjon Lengyelországnak és a balti államoknak – jelentette ki.
 
A gázvitás ügyekről Orbán Viktor úgy fogalmazott: lehet rázni az öklünket, de a realitás az, hogy orosz gáz nélkül ma Európa nem működik.
Az interjúban felidézték Ferenc pápa budapesti látogatását, amelyről Orbán Viktor úgy fogalmazott: azoknak, akik hisznek abban, hogy a kereszténység nem csak a múlt, hanem a jövő része is, össze kell fogniuk. Ma sok olyan erőcsoport van, amely át akarja léptetni az európai kontinenst egy posztkeresztény korszakba, különösen a brüsszeli bürokraták körében népszerű ez a gondolat. Mivel a világpolitikában a legnagyobb keresztény hatalom mégiscsak a Vatikán, alázattal arra kérte a Szentatyát, hogy segítsen keresztényként megmaradni – mondta el a miniszterelnök.
 
A migrációt érintve Orbán Viktor úgy fogalmazott: kettős mérce van Európában. A magyar és a balti országok kerítésére utalva azt mondta: ha egy liberális kormány csinál valamit, az mindig jó, ha egy konzervatív csinál valamit, az mindig rossz, akkor is, ha az a két dolog ugyanaz.
 
A miniszterelnök szerint az EU-nak nem kell befogadnia az afgán migránsokat, nekik ott kell maradniuk a térségben, Európának pedig segítenie kellene, hogy a térség országai meg tudjanak birkózni az Afganisztánból eljövők terhével. De ha a németek úgy kívánják, Magyarország szívesen nyit egy folyosót, és az afgán migránsok ezen keresztül eljuthatnak Németországba – mondta.
 
Orbán Viktor az interjúban rámutatott arra is, hogy a 2015-ös nagy migrációs invázió után megszaporodtak a terrorcselekmények. A realitás azt mutatja, hogy van összefüggés, a nagyobb migrációs hullám, több terrorcselekményt jelent.
Felhívta a figyelmet arra, hogy Brüsszel újra és újra meg fogja próbálni ráerőltetni a tagállamokra a migránsok elosztását és nekünk újra és újra meg kell vétóznunk majd a tanácsülésen, ahogy Andrej Babis miniszterelnök úrral tettük évekkel ezelőtt.
 
Hangsúlyozta: az uniós pénzek járnak, azokat előbb-utóbb oda kell adni, de Brüsszelben képesek lassítani a döntést. Ezért vett fel a magyar állam a pénzpiacról annyi pénzt – négy és fél milliárd eurónyi hitelt, egy százalék alatti kamattal, jó üzletként –, hogy az összes, koronavírus utáni kilábaláshoz szükséges fejlesztést meg tudják indítani. Brüsszelből egy fillér sem érkezett, de a magyar programok már futnak – emelte ki.
 
A 15 százalékos globális társasági adó bevezetéséről Orbán Viktor kijelentette: általában nem támogat olyan nemzetközi döntést, amely beleavatkozik egy-egy tagállam adópolitikájába.
 
Magyar belpolitikai kérdéseket érintve Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az őszödi beszéd utáni tüntetések véres elnyomása ellen a jogvédő szervezetek és az európai bürokraták azért hallgattak, mert baloldaliak és egy baloldali kormány által elkövetett jogsértést mindig megbocsátanak.
 
Magyarországon a mostani kormány az elődjével harcol, most az a kihívás, hogy a Gyurcsány-féle kormányzás szereplőinek a visszatérését megakadályozzák – világított rá a magyar politikai küzdelem tétjére a miniszterelnök. A választók nem felejtenek, ezért is nyertünk háromszor egymás után és ezért fogunk nyerni negyedszer is – mondta Orbán Viktor.
 
Párhuzamot állított a magyar Orbán-ellenes és a cseh Babis-ellenes politikai összefogás között és azt mondta: a folyamatok minden közép-európai országban ugyanazok. Amikor nem tetszik valamelyik nagyhatalomnak egy-egy kormány Közép-Európában, akkor megpróbálják a velük szimpatizáló, az ő érdekeiket kiszolgáló csoportokat hatalomra juttatni.
 
A kormányfő kiemelte:
akik Európa mellett tüntetnek, azok valójában a cseh és a magyar szuverenitás ellen tüntetnek, ezt kívülről a Soros-féle hálózat, a brüsszeli bürokrácia támogatja.
Brüsszelnek ma szervilis kormányok kellenek olyan vezetők helyett, akik a saját országuk függetlenségéért harcolnak.
 
A csehek és a magyarok viszonyáról azt mondta: a két nép közt van különbség - a magyarok jobban vonzódnak a keresztény szellemi hagyományokhoz és a magyarokban a nemzeti érzés is radikálisabb - ez pedig a két vezető habitusában is látszik, de senki sem vitathatja el, hogy Andrej Babis az egyik legnagyobb harcos Európában.
 
A németországi választásokra reagálva Orbán Viktor azt mondta: valami új történik Németországban. Azt mondta: a határozott német vezetőkhöz van szokva, Bismarck, Helmut Kohl, sőt Angela Merkel is ilyen volt. Ha van is vita, egy vezető a vitákat mindig képes összegezni, lezárni és utána egy kiszámítható Németországot létrehozni. A nagy kérdés most az, hogy lesz-e ebből a választási eredményből egy kiszámítható, megbízható, nagy kancellár által vezetett Németország.
 
 
Forrás: MTI, hirado.hu
 


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner