Hírek / Közélet

Orbán Viktor: Szankciók helyett tűzszünet kell és béketárgyalás

2022. július 30. 06:20 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

Európa egy háborús gazdasági helyzet felé sodródik – erről is beszélt Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. A kormányfő hangsúlyozta: a stratégia megbukott, ezért újat kell kitalálni, ez azonban még késik, ehelyett van fogyasztáscsökkentés. Orbán Viktor kiemelte: mielőbbi tűzszünet kell és béketárgyalás, Magyarországnak ezt kell támogatnia – hangzott el az M1 Híradójában.
 
Több nagyvárost is orosz rakétatámadás ért, köztük Kijevet és Csernyihivet is. Híradások szerint jelentős csapatösszevonások történnek Herszon térségében, de még nem világos, hogy az orosz fegyveres erők támadni készülnek-e vagy csupán egy esetleges ukrán ellentámadást akarnak elhárítani.
 
„A háború kezdetén az unió úgy gondolta, az ukrán hadsereg le tudja majd győzni Oroszországot. Bíztunk a szankciók hatásában és abban, hogy a világ belátja, az oroszok az agresszorok, ám ezek közül egyik sem jött be” – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban.
 
A miniszterelnök az orosz–ukrán konfliktus következtében kialakult helyzetet úgy értékelte:
 
Európa egy háborús gazdasági válság felé sodródik, miközben a világ nagy része a saját problémáira koncentrál.
„Kína, India, az arab világ, Afrika tekintélyes része nem áll mellénk. Igaz ellenünk sincsenek, de ők úgy vannak vele, hogy nekik megvannak a saját problémáik. A háború nehezíti az ő problémáikat, és ők nem ide vagy oda akarnak állni a háborús ügyben, hanem a saját gondjaikat akarják megoldani, és minél hamarabb véget akarnak vetni a háborúnak, és nem pedig egy igazságos háborút akarnak vívni közösen velünk Oroszország ellen. Tehát, ez a stratégia összességében, amire a mi magatartásunk épült, az elgyengült, megbukott, nincs többé. Egy újat kell kitalálni” – mondta Orbán Viktor.
 
Orbán Viktor közölte: a legfontosabb most stratégiát váltani és a béke oldalára állni.
 
Arról kellene megállapodni a hadviselő felekkel, hogy legyen tűzszünet és legyen béketárgyalás. Tehát a szankciók, meg a fegyverszállítás nem vezet eredményre, azt is mondhatnám, hogy tüzet oltani sem lángszóróval szokott menni az ember
Ezt a háborút már nem az orosz–ukrán tárgyalások fogják megoldani. A Nyugat régóta belekeveredett, így ahhoz, hogy béke lehessen orosz–amerikai egyeztetésre lesz szükség. Nekünk ezt kell támogatnunk – fejtette ki Orbán Viktor.
 
„Egy új európai biztonsági rendszerről kell megállapodni, és miután nekünk nincs közös hadseregünk Európában és nem vagyunk elég erősek, ezért épp úgy, mint a II. világháború után, megint egy orosz–amerikai megállapodástól kell várnunk egy európai biztonsági stabilitást, tehát amíg nem lesznek amerikai–orosz közvetlen tárgyalások, addig a háború lezárásának az esélye is csekély, nekünk forszíroznunk kellen, hogy legyenek ilyen tárgyalások”.
 
A kormányfő arról is beszélt: az angolszászok még mindig azt hiszik, meg lehet nyerni ezt a háborút, amit jelenleg az amerikaiak finanszíroznak.
 
„Olyan 50 milliárd dollárt azért beletoltak Ukrajnába, ez hatalmas összeg. Hogy a következő fél évben ezt ki fogja odaadni, azt nem tudom, és hogy 23-ban ki fogja odaadni, azt meg végképp nem. De Európának nincs ennyi pénze, tehát arra számítani, hogy Európa ebben az összegben tudja finanszírozni Ukrajnát, a háborút, plusz az ukrán gazdaság európai pénzek nélkül, vagy külső pénzek nélkül működésképtelen részét, meg esetleg valamilyen újjáépítési pénzt tud félretenni, ez lehetetlen, Európának erre nincsen pénze. Amerikának talán van pénze, ezért ma az egész ukrán–orosz háborúban a meghatározó szereplő, a mi oldalunkon, a nyugat oldalán, az Egyesült Államok”.
 
Ezen a helyzeten a novemberi amerikai félidős választás változtathat, amelynek a kimenetele reményeink szerint  - fogalmazott Orbán Viktor – a háború helyett a béke irányába befolyásolja majd az amerikai külpolitikát.
 
 
Forrás: Kossuth Rádió, MTI, hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner