Hírek / Kultúra

Örökség serleg elismerésben részesült a Kisteleki Citerazenekar

Január 23. 07:45 Kultúra | Szerző: Fazekas Gábor

Ünnepélyes körülmények között, a XXVIII. Magyar Kultúra Napja Gálán vették át az elismerő díjat, melyet fellépésükkel is megköszöntek - írja a kistelekjaras.hu
 
A Falvak Kultúrájáért Alapítvány 2023. évre meghirdetett pályázata, és a kuratórium döntése alapján a XXVIII. Magyar Kultúra Napja Gálán a Magyarország Felfedezői Szövetséggel együttműködve Örökség serleget adományozott a Kisteleki Citerazenekarnak. Az elismerő díjat 185 pályázó közül három díjazott vehette át, köztük a kisteleki zenekar. A javaslat előterjesztője a Szegedi Hagyományörző és Városképvédő Egyesület nevében Erdélyi József a Magyar Kultúra Lovagja volt.
 
A hivatalos indoklás szerint az ötven éve alakult citerazenekar meghatározó kulturális közössége Kistelek városának és térségének. Műsoraikat igyekeznek szórakoztatóvá, változatossá tenni. Kedvelik a harmonizált népzenét. Évente megrendezett táborukba országos ismertségű oktatókat hívnak. Magas színvonalú szakmai munkájukkal öregbítik a város hírnevét. Rendszeres szervezői és résztvevői népzenei találkozóknak. A 2018-ban és 2020-ban Orosházán a KOTA szakmai hangversenyén országos arany fokozatot szereztek. 2019-ben a mezőtúri Nemzetközi Citerafesztivál 2. helyezését érdemeltek ki. A zenekarnak 14 tagja van. Céljuk, hogy megszerettessék a fiatalokkal a népi hagyományok és a népzene értékei által nyújtott szórakozási lehetőséget. A zenekar vezetője: Víghné Locskai Krisztína.
 
Az ünnepélyes gálára citerazenekar tagjait elkísérte Szalai Józsefné Marika, a Napsugár Lakóiért Alapítvány vezetője, Nagy Sándor polgármester és Domonics János alpolgármester, valamint a zenekarvezető hozzátartozói is.
 
A díj átvételét követően a zenekar gömöri dallamokkal mondott köszönetet az alapítványnak és a kuratóriumnak.
 
Forrás: ksitelekjaras.hu
Kép: Kisteleki Citerazenekar


next 5

A mi világunk

Hírek