Hírek / Közlekedés és kék hírek

Országosan több száz helyre riasztották a tűzoltókat

Január 31. 07:00 Közlekedés és kék hírek | Szerző: Fazekas Gábor

Több száz tűzoltói beavatkozásra volt szükség az országon vasárnap átvonult viharos szél miatt. Jelentős késések alakultak ki a vasúti közlekedésben, de számos szolgáltatásban is kimaradást okozott az erős szél, amely az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfő reggelre jelentősen mérséklődik.
 
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vasárnap délutáni tájékoztatása szerint a legtöbb helyen letört faágak, kidőlt fák adtak munkát a tűzoltóknak. Sok fa utakra, házakra, kerítésekre, autókra és elektromos vezetékekre dőlt, a szél épületek tetőszerkezetét is megrongálta.
 
A legtöbb segélyhívás Budapestről és Pest megyéből érkezett, de sok riasztást kaptak a tűzoltók Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből is.
 
Az OKF a károk felmérését javasolja a lakóingatlanok körül és azt kéri, hogy a leszakadt elektromos vezetéket, sérült közműveket, veszélyesen megdőlt fákat a 112-es segélyhívón jelentsék be.
 
A szeles időjárás több helyen megrongálta a vasúti felsővezetéket is, emiatt jelentős, 60–100 perces késésekkel, vonatkimaradásokkal, több szakaszon is pótlóbuszos közlekedéssel kell számolniuk a vasárnap este is a vonattal utazóknak – közölte a Mávinform. Több vonalon a viharos erejű szél miatt korlátozták a vonatok sebességét a vezetékszakadások és áramszedőtörések megelőzése érdekében.
 
A helyreállítást követően 60 kilométeres óránkénti sebességkorlátozással újraindulhatott a forgalom vasárnap este.
 
A Budapest-Pusztaszabolcs-Dombóvár-Pécs vonalon vasárnap este még jelentős késéssel kell számolni – hívta fel a figyelmet a vasúttársaság.

Sok helyen leszakadt a vezeték

Országszerte több helyen vezetékszakadást, Kecskemét és Albertirsa környékén pedig a szolgáltatásban is kimaradást okoztak a viharban villamos hálózatra dőlő fák és leszakadt ágak az MVM Démász Áramhálózati Kft. területén.
 
Szintén a vihar rongálta meg a Tatabánya és Oroszlány közötti magasfeszültségű távvezetéken futó optikai gerinchálózatot, emiatt mintegy 3500 felhasználó nem fér hozzá a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. mobil- és vezetékes telefon-, internet-, valamint kábeltelevízió-szolgáltatásaihoz Oroszlányban.
 
Az Útinform vasárnap esti tájékoztatása szerint továbbra is viharos széllökésekre lehet számítani Fertőszentmiklós, Csorna és Győr térségében, a Bakonyban, Pest megye északi és keleti területein, Fejér megye keleti részén, valamint Szántód és Paks közelében, a Mátrában, továbbá Balassagyarmat, Heves, Szolnok és Gyomaendrőd környékén.
 
A hegyvidéki utakon és a mellékutakon bárhol lehet letört faágakra vagy kidőlt fákra számítani.

Megdőlt az országos szélrekord

A Balaton mellett is erős széllökéseket mértek: a legerősebb, óránkénti 119,5 kilométeres szelet a térségben az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki kikötőben lévő műszere jelezte.
 
Ezt követte a Balatonaligán mért óránkénti 105 kilométeres, majd a Fonyódon mért 103 kilométer/órás érték. A Bakonyban a Kab-hegyen 119,5 kilométer/órás erősségű széllökést is mértek.
 
A Mávinform vasárnapi esti közleménye szerint újraindult a vonatközlekedés Tolnanémedi és Pincehely között, ahol a  leszakadt felsővezeték miatt nem közlekedhettek a vonatok.
 
Forrás ás kép: hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner