Hírek / Közélet

Összeomolhat a hatalmas déli gleccser

2022. szeptember 12. 08:30 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Ettől tartanak a kutatók, bár gyorsabb olvadásra már jóval korábban is volt példa.
 
A déli jégtakaró olvadása kapcsán nem is olyan rég számoltunk be arról, hogy a friss eredmények alapján a folyamat már kétszer gyorsabban zajlik, eközben azonban számos másik részletről is készülnek az újabb és újabb tanulmányok. Ezek egyikében az évek óta figyelt óriási gleccser adatait sorolják fel, nem túl biztató képet tárva elénk.
 
A Floridai Egyetem szakemberei a napokban tették közzé munkájuk eddigi eredményeit, amelyek a méretes Thwaites-gleccser múltját és jelenleg felvázolható jövőképét is megmutatják nekünk. Az anyagban arról olvashatunk, hogy a tengerfenéken lévő mintázatok részletes vizsgálatával igyekeztek jobb adatokat kapni, ennek alapján pedig nemcsak a jelenleg zajló olvadási folyamatot, de a korábbi évszázadokban végbement változásokat is jobban megérthetjük. Kiemelik többek között, hogy gyorsabb olvadási periódusok (pulzusok) korábban is előfordultak, erre az elmúlt két évszázadban is volt példa, legutóbb pedig a 20. század közepén regisztrálhattunk (volna) ilyesmit, amennyiben akkor is folyamatosan is megfigyeltük volna a gleccser mozgását, annak ütemét.
 
A jelenleginél jóval (akár kétszer vagy háromszor) gyorsabb mozgás tehát többször előfordult, ez azonban nem kifejezetten jó hír számunkra, mivel arra figyelmeztet, hogy hamarosan ismét erre kerülhet sor. A meleg víz beáramlását az alsó rétegben már 2 évvel ezelőtt megfigyelték, ez komoly mértékben hozzájárul a gyorsabb olvadáshoz, ezt megelőzően pedig egy hatalmas, Manhattan méretével nagyjából megegyező üreget is regisztráltak. A kutatók most úgy értékelték a helyzetet, hogy a durván Floridához fogható gleccser körmeivel kapaszkodik csak saját múltjába, a teljes összeomlás pedig néhány évtizeden belül eljöhet.
 
Ez utóbbi esetén a tengerek szintje akár 3 méterrel is megugorhat, ami nyilván katasztrófa lenne a parti régiók számára.
 
Forrás: sg.hu
Kép: agraroldal.hu (Illusztráció)


next 5

A mi világunk

Hírek