Hírek / Közélet

Óvjuk fecskeállományunkat!

2019. március 6. 09:22 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Műfecskefészkek kihelyezése
 
Az ezredfordulót követő első évtizedben felére csökkent füsti- és molnárfecskeállomány megtartásában alapvető feladat a meglévő telepek, évről évre használt fészkelőhelyek megóvása, fenntartása és lehetőség szerinti bővítése. Ehhez kínálnak segítséget a műfecskefészkek is.
 
Fontos gyakorlati tapasztalat!
 
A 2010-es fecskevédelmi év óta eltelt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy ott, ahol nincs lakott fecskefészek, ahonnan eltűntek vagy évek óta hiányoznak a fecskék (melynek hátterében a táplálékhiány is állhat), a kihelyezett műfészkeket a madarak gyakran évek alatt sem, vagy csak kis valószínűséggel foglalják el.
 
Ezért azt javasoljuk, hogy a mesterséges füsti- és molnárfecskefészkeket elsősorban lakott fecskefészek mellé, kisebb-nagyobb működő fészektelepek bővítésére helyezzük ki. Ebben az esetben a területen mozgó fecskék látványa odavonzza a fajtársakat, így nagyobb az esélye annak, hogy a műfészkekbe is beköltöznek a madarak.
 
A fecskék műfészkekbe költözését, visszatelepülését segítheti, ha a közelben sárgyűjtőhelyet is létesítünk, mert fészeképítőanyag hiányában a sár csillogása vonzza a madarakat.
Kihelyezés egyesével
 
Sárfészket építő fecskéink alkalmazkodóképes madarak, s bár kedvelik fajtársaik társaságát, nem ritkán magányos (szoliter) fészkekben költenek. Éppen ezért a műfészkeket egyesével is kihelyezhetjük számukra.
 
Kihelyezés telepesen
 
A fecskékre alapvetően jellemző, hogy  néhány fészekből álló kolóniáktól a sok ezres telepekig társasan költenek. Ezt kihasználva a műfészkeket is érdemes tömegesen, telepesen kihelyezni.
Panel- és irodaházakon is alkalmazhatóak
 
Különösen a városlakó molnárfecskére jellemző (a füsti fecske inkább a tanyasi és falusi környezetet, az istállók közelségét kedveli), hogy ablak- és erkélybeugrókba, akár a sokadik emelet magasságába építi fészkeit, ezért a műfészkeket nyugodtan alkalmazzuk panel- és irodaházakon is.
 
Kiegészítés fecskepelenkával
 
Természetes vagy mesterséges fecskefészkekről legyen is szó, mindkét típusra jellemző az ürülékpotyogás. Ezért ahol ez problémát jelentene, a műfészkek alá is érdemes fecskepelenkát kihelyezni.
Mikor érdemes kihelyezni a műfészkeket?
 
A fecskék évente kétszer költenek: az első költés április-májusban, a második június-júliusban kezdődik. Ehhez igazodva a kora tavasztól a nyár közepéig kihelyezett fészkekben, telepekben még az évben lehet költés, de az sem probléma, ha valaki csak ősszel vagy télen tudja telepíteni az eszközöket, mert ezeket a következő költési szezontól már birtokba tudják venni a madarak.
 
Telepítsünk sárgyűjtőhelyet is!
 
Ne felejtsük el, hogy sok helyen, különösen városi környezetben, a sár hiánya is korlátozhatja a fecskék megtelepedését, mert a madarak nem találnak fészeképítő anyagot. Ezért a műfészkeket, a mesterséges telepet érdemes egyszerűen kialakítható sárgyűjtőhelyek létesítésével együtt használni. Az itt gyűjtött fészekanyaggal a madarak gyakran kiegészítik a műfészkeket is (a molnárfecske például felfalazza a nyitott füsti fecske műfészkeket), illetve a műfészkek mellé természetes sárfészkeket is építenek.

Forrás és fotók: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület


next 5

A mi világunk

Hírek