Hírek / Kultúra

Rangos elismerésben részesült Leslie Mandoki

2023. december 1. 07:15 Kultúra | Szerző: Fazekas Gábor

Leslie Mandokit november 29-én ünnepélyes keretek között tüntette ki Bajorország kormánya: ő lett az év vállalkozója. 
 
Leslie Mandoki magyar származású többszörös platina és aranylemezes világhírű zenész, zeneszerző, producer, polihisztor a mai napig pesti srácnak vallja magát. Pályája kezdete óta töretlen sikernek örvend, már több mint öt évtizede a nyugat-európai zeneipar élvonalában tevékenykedik, még az elektromos autók hangzásvilágában is világszínvonalúan teljesít. Számos nemzetközi díj, kitüntetés és elismerés tulajdonosa.
 
A 1970 évek elején Erdős Péter, aki abban az időben a magyar könnyűzene ízlésformálója volt, azt mondta Leslienek, hogy semmilyen lehetőséget nem ad neki a zenei pályán, sőt még útlevele se lesz soha. A „művészi és emberi támogatás” dacára Leslienek az volt a válasza, hogy 1975-ben disszidált barátaival, Csupó Gáborral és Szűcs Lászlóval Magyarországról, akikkel a mai napig közeli barátságban állnak. Csupó Gábor többszörös Emmy-díjas animációs filmalkotó, producer, rendező, a Simpson család alkotója, és két csillaga is van a Hollywood Walk of Fame-en Los Angelesben. Lesliet is Los Angelesbe sodorta a zenész élet, de visszatért Európába, ugyanis ragaszkodott hozzá, hogy gyermekeit Európában nevelje fel.
 
Művészi szabadságvágya kielégítéséhez elengedhetetlen volt egy saját „műterem”, egy világszínvonalú nagy stúdió, ahol együtt dolgozhat a világsztárokkal, és felfedezheti az igazi nagy tehetségeket, mint például Jennifer Rusht.
 
Már 1978-ben létrehozta az első kis stúdióját, ami az évek során fejlődött és bővült. 40 évvel ezelőtt megalapította a világszínvonalú Red Rock Stúdiót a festői szépségű Starnbergi-tó partján, melyet a legaprólékosabban terveztek meg. (A tervek Niel Grand amerikai mérnök elismert akusztikus sztártervező alkotása.) A stúdiót az évek során folyamatosan modernizálták a 21. század követelményeihez, hogy globálisan is az élmezőnyben maradjon. Az első platinalemez, ami Leslie nevéhez fűződik 1979-ből való, és azóta se múlt el év aranylemezek nélkül.
 
A Red Rock Stúdió az egyik legnagyobb stúdió Európában: Los Angelesből, Londonból, New Yorkból folyamatosan és örömmel mennek a szupersztárok Leslivel dolgozni.
 
Olyan ikonokkal való együttműködéseiről ismert, mint Phil Collins, Lionel Richie, Bonnie Tyler vagy Chaka Khan. Kiemelkedően hozzájárult a Disney filmzenék létrehozásához, mint például a Mackótestvér, Tarzan,  Mulan, Atlantisz, sőt, még az Irány Eldorádó is itt készült Elton Johnnal. A stúdió évtizedek óta szoros munkakapcsolatban áll az Audi-Volkswagen csoporttal, és több ezer ipari és reklám hangzást jegyez, számtalan német tv-műsor zenéje készült itt, továbbá az FC Bayern himnusza, de az olimpia megnyitó dalai is ide köthetőek, sőt, még az Angela Merkel kampányok zenéje is itt született.
 
Az ünnepi átadás során a Bajor Parlament elnöknője, Ilse Aigne köszöntötte Lesliet és adta át a kitüntetést. A piacvezető SIXT cég tulajdonosa, Erich Sixt a gazdasági szektorból, a zeneiparból pedig a híres német rocksztár, Peter Maffay is beszélt Leslie eredményeiről.
 
A gratulálók között volt továbbá Markus Söder bajor miniszterelnök, Michael Kretschmer, Szászország miniszterelnöke, Daniel Günther, Schleswig-Holstein miniszterelnöke, és Reiner Haseloff, Sachsen-Anhalt miniszterelnöke is.
 
Az eseményen a 40 éves jubileumi Red Rock stúdió mellett kiemelték a világhírű többszörös platina és aranylemezes Mandoki Soulmates 30. évfordulóját is, amelyet szintén Leslie alapított, és amelynek tagjai között olyan ikonok találhatók, akik a progresszív rock és a fusion jazz terén alkottak maradandót. A tagok összesen 35 Grammy-díjjal büszkélkedhetnek, Leslie Mandoki, Al Di Meola, Mike Stern, Bobby Kimball, Bill Evans, Randy Brecker, Nick Van Eede, Chris Thompson, Cory Henry, Till Brönner, Richard Bona is köztük van.
 
A Mandoki Soulmates legutóbbi hangos sikere a koncertjeik mellett a Bartók Béla ihlette Magyar képek című korong, mely külföldön és Magyarországon ráadásul duplán lett aranylemez, hiszen az angol és a magyar nyelvű album is tarolt.
 
„Hálás vagyok mindenért, ez a kitüntetés számomra rendkívül megható. Soha nem kerestem a sikert, egész életemben szorgalmasan dolgoztam, a munkámat mindig is nagyon szerettem. A kudarcokból tanultam, a sikerekből táplálkoztam, a váratlan helyzeteket igyekeztem megoldani, a paradigma változásokkal dacoltam, és mindig igyekeztem új utakat találni. Egyszerűen csak végeztem a dolgomat. Nagyon hálás vagyok a szüleimnek, akiktől az akkori diktatúra ellenére értékes és szép gyermekkori élményeket kaptam, a budapesti csodálatos tanáraimnak mély és tiszteletteljes köszönet jár. Továbbá köszönöm a gyermekeimnek, kiváló kollégáimnak, fantasztikus szakmai partnereimnek, és nem utolsó sorban a csodálatos közönségünknek a szeretetüket és a bizalmat. Visszatekintve az elmúlt évtizedekre, mindig is fontos volt számomra, hogy a megállíthatatlan idő csak teljen, és ne múljon el nyomtalanul. Az üzenetem mindig egyszerű volt: éljünk békében, szabadságban, szeretetben, elfogadásban, és tiszteljük egymást. A zene és a művészet mindig is az egyik legkifejezőbb eszközöm volt, hisz a zenében rejlik a legnagyobb összekötő erő, ami minden gátat át tud hidalni “ – mondta Leslie.
 
Forrás és kép: hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek