Hírek / Közélet

Rekordszinten a foglalkoztatottság hazánkban

2023. március 5. 08:00 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Még soha nem volt itthon olyan alacsony a regisztrált álláskeresők száma az év első két hónapjában, mint most. Februárban 245 ezren kerestek munkát, ami a valaha volt legkedvezőbb második havi adat, és hétezerrel kevesebb mint egy évvel korábban. Az M1-en nyilatkozó szakértő szerint erős a magyar gazdaság belső növekedési motorja, a kormány és a jegybank pedig jól reagált a kihívásokra.
 
Számos vállalat hajtott végre jelentős fejlesztést tavaly Magyarországon. A KSH adatai szerint 2022-ben csúcsot döntöttek a beruházások, amelyek idén is folytatódnak. Kedden adták át Magyarország legnagyobb kapacitású sütőipari gyárát Hatvanban – közölte az M1 Híradója.
 
A korszerű gépek egy óra alatt akár 24 ezer termék készítésére is alkalmasak. A húszmilliárd forint értékű fejlesztésnek köszönhetően 260 új munkahely jött létre a városban.
 
Többek között a beruházásoknak köszönhetően, hazánkban rekord szintű a foglalkoztatottság, 4,7 millióan dolgoznak jelenleg.
 
„A legújabb statisztikák a körülményekhez képest különösen biztatóak” – mondta a Kossuth Rádióban a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.
 
„Különböző foglalkoztatási kategóriák, korosztályos kategóriák vannak. A legszélesebb körű a 15 és 74 év közötti korosztály, akik aktivitását mérik és a munkahelyeken elfoglalt pozícióit. Az ő esetükben növekedés történt, mintegy 46 ezer fővel növekedett az elmúlt év novembere és januárja között a korosztályban foglalkoztatottaknak a száma, ez egy nagyon örvendetes dolog” – fogalmazott Palkovics Imre.
 
Az elmúlt években számos komoly kihívással kellett szembenéznie a magyar gazdaságnak. Szakértők szerint azonban sikeresek a kormány válságkezelési intézkedései.
 
„A járvány és a háború is próbára tette az elmúlt időszakban a gazdaságot Európában, köztük Magyarországon is. A háború a szomszédunkban dúl, éppen ezért mi, magyarok jobban megérezzük a konfliktus hatásait” – hangsúlyozta Sebestyén Géza az M1-en.
 
A Mathias Corvinus Collegium gazdaságpolitikai műhelyének vezetője kiemelte: a kormány és a jegybank jól reagált a kihívásokra. Ezt a jelenlegi gazdasági növekedési és foglalkoztatási mutatóink is bizonyítják.
 
„A jelenkor kihívásaira válaszol a kormány, a jelenkor kihívásaira válaszol a jegybank, és egyébként a piac ezeket a lépéseket már visszaigazolja, hiszen gondoljunk bele, hogy mennyit erősödött a forint akár év eleje óta. Ha egy kicsit messzebbre tekintünk, akkor tavaly október óta van olyan deviza, amihez képest ötven százalékot erősödött a forint és számos más fizetőeszközhöz képest régiós pénzekhez képest tizenöt-húsz százalékot erősödött a magyar fizetőeszköz. Ami azt jelenti, hogy az importált infláció már kevesebb lesz és ez egyben egy jelzés is arra, hogy a piac elfogadja a magyar lépéseket” – ismertette.
 
Sebestyén Géza az idei évre vonatkozóan hozzátette: bizakodók lehetünk, hogy az idei magyar célkitűzések is teljesülni fognak. A legfontosabb feladat most az infláció visszaszorítása.
 
Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben beszélt arról, hogy az infláció letörése és a családok védelme érdekében eddig 20 intézkedést hoztak.
 
„Meghirdettünk egy újraiparosítási hitelprogramot, melyet Baross Gáborról neveztünk el. Hétszázmilliárd forintos keretösszeggel indítunk el egy kedvezményes fix kamatozású hitelprogramot a magyar vállalkozások export növelő beruházásainak finanszírozására” – szögezte le a miniszterelnök.
 
Orbán Viktor hangsúlyozta: a kormány kiterjesztette a kamatstopot a kis- és középvállalatokra, illetve azok hiteleire. Ez összesen 2000 milliárd forintnyi hitelt érint és mintegy 60 ezer vállalkozásnak segít.
 
Az intézkedéseknek köszönhetően a nehézségek ellenére a várakozások szerint idén 1,5 százalékkal nőhet a magyar gazdaság. A tervek szerint az infláció pedig év végére egyszámjegyűre csökkenhet.
 
Forrás és kép: hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek