Hírek / Közélet

Robbanás volt egy vegyi üzemben Szlovéniában

Május 13. 06:45 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Robbanás volt egy vegyi üzemben Szlovéniában
 
Robbanás történt csütörtökön reggel a dél-szlovéniai Kocevje város Melamin nevű vegyi üzemében, tíz ember megsérült, egy pedig súlyos égési sérüléseket szenvedett – közölte a szlovén Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Srecko Stefanic, a vállalat igazgatója elmondta: négy-öt ember eltűnt a robbanásban, valószínűleg nincs remény arra, hogy közülük bárki is túlélte.
 
A robbanás után a tűzoltók és a mentőegységek nagy erőkkel vonultak a helyszínre. A rendőrség arra kérte a helyi lakosságot, hogy csukják be az ablakokat, és ne menjenek a szabadba. A gyár fölött még mindig sűrű füst gomolyog, de a tüzet már eloltották.
 
A robbanásban a korábbi hírekkel ellentétben hat ember sérült meg, közülük ketten súlyosan, őket helikopterrel szállították a ljubljanai klinikai kórházba. Négy-öt személyről azonban nem tudnak.
 
A gyár igazgatója elmondta: ők nem a cég alkalmazottjai voltak, külső munkatársként foglalkoztatták őket.
 
Vélhetően a robbanáshoz közeli konténerben tartózkodtak, de a tűz okozta magas hőmérséklete miatt a mentőszolgálatok még nem fértek a közelükbe – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy nagy valószínűséggel nincs remény arra, hogy közülük bárki is túlélte a balesetet.
 
Az igazgató jelezte: a mérések szerint vegyi anyagok nem kerültek a levegőbe. A tűz abban a helyiségben keletkezett, ahol az epiklórhidrin nevű alapanyagot tárolták – fűzte hozzá.
 
A szlovén környezetvédelmi jogszabályok szerint a Melamin-gyár a környezetre nézve nagyobb kockázatot jelentő üzemek közé tartozik.
 
A régió egyik legnagyobb munkáltatójaként működő cég, amely közel kétszáz alkalmazottat foglalkoztat, elsősorban olyan nitrogéntartalmú festéket és lakkgyantát állít elő, amelyet a fa-, építő- és textiliparban használnak.
 
A robbanás helyi beszámolók szerint olyan erős volt, hogy a közeli épületek lakói is érezték. Vladimir Prebilic, Kocevje önkormányzatának polgármestere az N1 szlovén kereskedelmi televíziónak úgy nyilatkozott: rendkívüli helyzet állt elő, és jelenlenleg tanácskozik a válságstáb.
 
Forrás: MTI


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner