Hírek / Közélet

Scholz: az Európai Unió azonnal kezdje meg a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával!

Június 12. 06:45 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

Olaf Scholz német kancellár szkopjei látogatásán felszólította szombaton az Európai Uniót, hogy azonnal kezdje meg a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával.
 
„A két évvel ezelőtt megígért csatlakozási tárgyalásokat el kell kezdeni. Én mindenesetre keményen fogok dolgozni ezek érdekében” – mondta Scholz, aki Dimitar Kovacsevszki észak-macedón kormányfővel tárgyalt.
 
A kancellár leszögezte: Németország komolyan gondolja a nyugat-balkáni országok integrációját az Európai Unióba. Fokozottan igaz ez Észak-Macedóniára, amely teljesítette a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges valamennyi feltételt – tette hozzá.
 
Scholz méltatta azt a „politikai erőt”, amely lehetővé tette, hogy az ország megegyezésre jusson nevéről Görögországgal.
 
Rámutatott: az ukrajnai háború miatt még nagyobb szükség van az európai összetartásra. Üdvözölte, hogy Észak-Macedónia támogatja az Oroszországgal szembeni szankciókat.
 
Észak-Macedónia 17 éve tagjelölt. 2020 júliusában az Európai Bizottság már zöld jelzést adott a tárgyalások megkezdésének, de Bulgária történelmi, nyelvi és kisebbségi jogi viták miatt blokkolja ezt.
 
A Nyugat-Balkán országai közül Szerbia, Montenegró és Albánia is megkapta már a tagjelölti státust, de felvételük folyamata az elmúlt években elakadt, mert sok tagország megkérdőjelezte a bővítés szükségességét.
 
Scholz pénteken Szerbiában és Koszovóban járt, szombaton pedig továbbutazik Szófiába, ahol Kiril Petkov bolgár kormányfővel tárgyal. A kancellár külpolitikai prioritásként kezeli a Nyugat-Balkán országainak csatlakozását a regionális feszültségek enyhítése, valamint az orosz és a kínai befolyás ellensúlyozása érdekében.
 
 
Forrás: MTI, hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner