Hírek / Közélet

Siker: Németország kimenekített 65 ezer doboz sört Afganisztánból

2021. augusztus 29. 07:20 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

Teljesen világos, hogy Joe Biden elnökként és főparancsnokként hibás döntéseket hozott az amerikai kivonulással kapcsolatban, és több NATO tagállam is elszámította magát - két héttel a tálib hatalomátvétel után már alig-alig lehet ezzel ellentétes véleményt olvasni szakértőktől. A német sajtó egy része a német mentőakciót is támadja, főként az előkészítést: egyes hírek szerint jobban megtervezték az afganisztáni táborokban feleslegessé vált német sör kimenekítését, mint a bajba került civilek mentését.
 
Landolt az utolsó Kabulból érkező repülőgép pénteken a wünsdorfi légibázison. Ezzel Németország is befejezte afganisztáni mentőakcióját. De nem tudtak mindenkit evakuálni, a tálib robbantások miatt a német hadsereg kénytelen volt több segítőjét is hátrahagyni.
 
A bevetés közel két hétig tartott, nem volt azonban zökkenőmentes. Már az elején nehezen indult, az első műveletben ugyanis mindössze hét embert sikerült kimenekíteni. Pedig 57 nagykövetségi dolgozót és 88 német állampolgárt kellett volna elszállítani. Végül a légierő gépe szinte teljesen üresen tért haza.
 
A német sajtó már júniusban köszörülte a nyelvét a német kivonulási terveken.
Június negyedikén a Die Presse, a Spiegel és a Bild is arról írt, hogy a német hadvezetés megtervezte 65 ezer doboz sör hazaszállítását.
 
Az elmúlt hetekben látott kudarcok miatt újra előkerült a téma. A német kormányt számos bírálat érte. A kritikusok szerint nem azzal kellett volna foglalkozni júniusban, hogy hogyan szállítják majd haza a katonai tábori boltokba kiszállított sört és más alkoholt, hanem például vészforgatókönyveket kellett volna készíteni arra az esetre, ha gyorsan kell evakuálni az embereket.
 
A legfrissebb értesülések szerint egyébként végül nem reptették haza a több ezer litert alkoholt, hanem eladták helyben, Afganisztánban. Hogy ez mennyire életszerű egy olyan helyen, ahol életveszély, háborús helyzet, gazdasági összeomlás és káosz uralkodik, azt már a német sajtó sem firtatja tovább – egyelőre.
 
 
Forrás: M1, hirado.hu
 


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner