Hírek / Közélet

Sikeres az oltási akcióhét: a hazai népesség 23 százaléka kapta meg a harmadik injekciót

2021. november 28. 07:20 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

Itthon a hétvégén is folytatódik az oltási akcióhét, amikor előzetes bejelentkezés nélkül is kérhető és meg is kapható a koronavírus elleni vakcina. Az eddigi adatok azt mutatják, hogy a kampány sikeres: mostanáig a hazai népesség több mint 23 százaléka vette fel például a harmadik injekciót. Ez az arány az Európai Unióban alig több mint 8 százalék – számolt be az M1 Híradója.
 
„Nem azért kell oltakozni, hogy elkerüljünk egy hullámot, hanem azért, hogy védettek legyünk. Akár ha nem is a negyedik hullámban de nem tudjuk, hogy ez meddig tart,illetve, hogy milyen lesz a következő időszakunk. Az oltás az, ami védettséget jelent. De nem a betegség elkerülést” – mondta Tóth Tibor a DEKK Járóbeteg Szakellátási Központ vezetője.
 
„Olyan sikeres az oltási hét, hogy meghosszabbítjuk egy héttel” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken. Hozzátette, hogy a legtöbben a harmadik oltást veszik fel.
 
A kormányfő szerint a harmadik oltás felvételében élen járunk Európában, ami nagyon fontos, mert egy idő után a két oltás által nyújtott védelem gyengülni kezd, és a betegséget ezért kapják el sokan a vakcina felvétele ellenére.
 
Kásler: Eddig több mint 60 ezren kérték az első vakcinát az oltási akcióhéten
 
Az oltási akcióhét első öt napján több mint félmillió oltás történt, és jó hír, hogy ezek közül több mint 60 ezer eddig oltatlan ember jelentkezett az első vakcináért – mondta az emberi erőforrások minisztere szombaton, a Facebookon közzétett videóbejegyzésében.
 
Kásler Miklós úgy fogalmazott, az embereket ismét megérintette az életösztön, a kormány pedig az oltakozás nagy sikerére való tekintettel egy héttel meghosszabbította az oltási akcióhetet, így december 5-ig lehet a kórházi oltópontokon előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül beadatni a vakcinákat.
 
Az összesített adatok alapján, eddig 6,1 millió magyar ember kapott oltást – mondta a miniszter. Hangsúlyozta, a magyar tudományos vizsgálatok is egyértelműen bizonyították, hogy a védőoltás a leghatékonyabb lehetőség a fertőzés megelőzésére, a betegség elkerülésére és a fatális végkifejlet megelőzésére.
 
A harmadik hullám teljes időtartamában
 
a Magyarországon elérhető vakcinákkal megelőzött körülbelül 9500 halálozás mintegy 40 százalékát a Sinopharm és a Szuptnyik vakcináknak köszönhetjük – mondta, aláhúzva, hogy ez tudományosan megállapított tény.
 
Kásler Miklós fontos mérföldkőnek nevezte, hogy az európai gyógyszerügynökség ezen a héten engedélyezte az 5-12 évesek oltását a Pfizer vakcinával, és december 20-át követően számukra is elérhető lesz az oltás Magyarországon. A tárcavezető rámutatott, a megerősítő harmadik oltás is minden életkorcsoportnak ajánlott, mindazoknak, akik négy hónapnál régebben kapták meg az első két oltást.
 
A harmadik oltás 90 százalékra emelheti a védettséget
 
Az első két oltást követő néhány hónapban a vizsgálatok szerint jelentősen csökken a védettség, ezt azonban a megerősítő harmadik oltással ismét körülbelül 90 százalékra lehet emelni – mondta.
 
Kásler Miklós elmondta, a kórházba kerülés esélye négyszer nagyobb az oltatlanoknál, az intenzív osztályra kerülés esélye pedig tízszeres.
 
Emlékeztetett, a meghosszabbított oltási akcióhéten a kórházi oltópontok minden reggel 7 órától este 7 óráig állnak rendelkezésére mindenkinek, az oltás folyamatos, az irányítást a katonák, kormánytisztviselők és önkéntesek segítik.
 
A miniszter köszönetet mondott nekik a türelemért, az odafigyelésért és a segítségért. Kásler Miklós emellett újra arra kérte a még oltatlanokat, hogy vegyék fel mielőbb az oltást, mert a most fertőző delta variáns rájuk nézve a legveszélyesebb. A vírus ellen az igazi megoldást az oltás jelenti – jelentette ki.
 
Merkely: A 800 ezret is elérheti az akcióhéten beadott oltások száma 
 
Nem csak az oltópontok számát növeltük, hanem egyszerűvé is tettük az oltást, az oltási időt pedig kitoltuk, reggel 7-től este 7-ig lehet felvenni a vakcinát – mondta Merkely Béla a Semmelweis egyetem rektora az M1 Ma este című műsorában.
 
A rektor szerint több mint 800 ezer oltás fognak beadni az akcióhét keretében. Elmondta, a harmadik oltást felvettek aránya el kell, hogy érje a 45 százalékot, hogy a családok békében összeülhessenek karácsonykor. Az első két oltás nagyot sokat tesz annak érdekében, hogyha meg is betegszünk, ne legyen olyan súlyos a betegség lefolyása, hogy lélegeztetőgépre kerüljünk – fogalmazott.
 
Kiemelte, hogy az első két oltás után hat hónappal fontos, hogy beadassuk a harmadik oltást, mert nagy valószínűséggel a jelenlegi helyzetben három oltásra van szükség. Azok a családok ünnepelhetnek nyugodtan karácsonykor, ahol mindenki felvette a harmadik oltást az ünnep előtt két héttel.
 
A megfelelő átoltottság után a rektor szerint esély van arra, hogy felső légúti fertőzéssé szelídüljön a vírus.
 
 
Forrás: M1, hirado.hu
 


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner