Hírek / Közélet

Siralmas állapotok Bécsben – indokolatlanul magas a bérleti díj a drogtanya kellős közepén

2021. szeptember 19. 07:25 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

Az egyik kiadó ingatlant igazi álomlakásként hirdették meg. A lakás Bécs 8. kerületében, Gürtelben található, teljesen felújított, a tömegközlekedés tökéletes, a közelben két park, színházak és orvosi rendelő is van. Első ránézésre a mintegy 750 eurós bérleti díj észszerűnek tűnhet.

A metróállomás környékének mostani állapota miatt azonban az osztrák legfelsőbb bíróság a lakbér összegét 493,73 euróra mérsékelte.

A szóban forgó metróállomás ugyanis a Josefstädter Straße U6-os megálló – a drog- és alkoholfüggők hírhedt környéke. Ráadásul a lakás forgalmas helyen van, ahol nincs zajvédelem.

2018-ban Lázár János is külön stábbal forgatott videót az osztrák fővárosban eluralkodó káoszról.

A lakás bérlője a fennálló viszonyok miatt vitatta az úgynevezett helypótlékot, mivel 2019 májusa óta közel 60 százalékkal fizetett többet az irányadó bérleti díjnál.

A kerületi bíróság és a polgári ügyek bírósága azonban azon a véleményen volt, hogy a berendezés és a helyszín átlagon felüli. Ezután a legfelsőbb bíróság megvizsgálta, hogy a zaj milyen hatással van a lakbér-kiegészítésre.

Ezzel kapcsolatban úgy döntöttek, hogy a konkrét esetet kell megvizsgálni, mivel egy cím lehet zajos övezetben, de a lakás akár az udvar felőli oldalra is nézhet. Ezen túl pedig a lakásra vonatkozó helypótlékot a kerületben uralkodó bűnözési ráta miatt is megvizsgálták. A bíróság kimondta: „E tényezők mérlegelése ebben az esetben azt mutatja, hogy a konkrét ház elhelyezkedése egészében véve semmiképpen sem ítélhető átlagon felülinek. Helyszíni pótdíj ezért nem jár.”

 

Forrás: MTI, hirado.hu

 


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner