Hírek / Közélet

Sok gyerek iszik rendszeresen energiaitalt, pedig ez hosszú távon életveszélyes is lehet

2022. december 1. 06:45 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Szigorítanák az energiaitalokhoz való hozzáférést. Itthon minden ötödik fiatalkorú rendszeresen fogyaszt ilyen magas koffein- és cukortartalmú italt, ami hosszabb távon akár életveszélyes is lehet. Litvániában csak 18 éven felüliek vásárolhatnak energiaitalt, Svédországban pedig csak gyógyszertárban árusíthatják. A szakma itthon is szigorítana – hangzott el az M1 Híradójában.
 
Roskadoznak a boltok polcai az energiaitaloktól. Narancsos, epres, karamellás, különböző ízben és kiszerelésben kaphatók. A dobozokon fel van tüntetve, hogy a magas koffeintartalom miatt nem ajánlott a várandós vagy szoptató nőknek, valamint a gyerekeknek. De egyébként bárki korlátlan mennyiségben megveheti. Túlzott fogyasztása a fiataloknál akár életveszélyes is lehet.
 
„Keringési, légzési problémák is jelentkezhetnek, amelyek egy múló rosszulléttől kezdve akár egy azonnali szívhalált is okozhatnak” – közölte Bense Tamás gyermekháziorvos.
 
Júniusban az egyik hatvani iskolában egy 14 éves fiú minden előjel nélkül összeesett és meghalt. Felmerült a gyanúja, hogy azért, mert túl sok energiaitalt fogyasztott. Nem ez volt az egyetlen eset.
 
A Nemzeti Népegészségügyi Központhoz 2011 óta csaknem félezer bejelentés érkezett olyan mérgezésről, amelyet energiaital okozott. Az esetek több mint 70 százalékában orvosi ellátásra volt szükség.
 
"A koffein különbözőképpen hat a különböző egyénekre. Nagy az egyéni érzékenység, nagy az egyéni eltérés. Van, aki nagyon koffeinérzékeny és kicsi mennyiségtől is kiváltódnak azok a tünetek, ami egy izgatottság, egy felfokozott hatásnak a jelei, ezek a szapora szívverés, ami egészen átmehet szívritmuszavarba” – magyarázta Müller Cecília országos tiszti főorvos.
 
Magyarországon minden ötödik 10–14 év közötti fiatal fogyaszt rendszeresen energiaitalt.
 
A Fiatal Családosok Klubja több figyelemfelhívó kampányt indított. És egy felmérést is készített, amelyből kiderült: a szülők aggályosnak tartják, hogy a gyerekek túl könnyen hozzáférnek ezekhez a termékekhez.
 
„Az energiaitalokkal szemben drasztikus fellépés szükséges annak érdekében, hogy ne jussanak a gyermekek korlátlanul hozzá ezekhez az igen mérgező és egészségre káros italokhoz” – mutatott rá Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubja alapító-elnöke.
 
A kormány már több intézkedést is tett. Az energiaitalokat a chipsekkel együtt kitiltották az iskolai büfékből.
 
Rétvári Bence parlamenti államtitkár szerint viszont további szigorításra és szemléletformáló kampányokra van szükség, mert a fiatalok még mindig magas arányban fogyasztanak energiaitalt.
 
„Semmi nem árusítható az iskolai büfékben, ami a chipsadó hatálya alá esik. Az energiaitalok a chipsadó hatálya alá esnek, tehát az iskolai büfékben nem árusíthatók, ugyanakkor a diákok máshol is ezekhez hozzájutnak, megveszik, és az iskolába ezeket beviszik, és egymást is valamelyest rászoktatják” – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára.
 
Több európai ország már komoly lépéseket tett. Litvániában 18 év alatt nem lehet energiaitalt vásárolni a boltokban, Svédországban pedig csak a gyógyszertárakban kapható.
 
Forrás: hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner