Hírek / Közélet

Szabályosan és törvényesen

Június 10. 13:01 Közélet

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal közleménye a hódmezővásárhelyi tömegközlekedéssel kapcsolatban, melyet az alábbiakban változtatás nélkül közlünk.

Szabályosan és törvényesen

Szabályosan és törvényesen függesztette fel a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal a hódmezővásárhelyi buszközlekedést, minden ezzel ellentétes állítás kitaláció, valótlan. Márki-Zay Péter polgármester kijelentéseinek tükrében pedig nem más, mint manipuláció, szándékos félrevezetés, hangulatkeltés, politikai haszonszerzés. A kormányhivatal a vásárhelyiek biztonsága érdekében, a Jovány Busz Kft. ügyében a jogszabályokat teljes körűen betartva járt el. Ezt bizonyítja az is, hogy a bíróság eddig minden esetben elutasította a kft. azonnali jogvédelem iránti kérelmeit. A „vásárhelyi tömegközlekedés leállításaként” aposztrofált szankciót - mely valójában a szolgáltató működésének ideiglenes felfüggesztését jelentette - jogszabály írta elő. A bírság nem más, mint a Jovány Busz Kft. folyamatos jogsértésének következménye. Többek között „közforgalmú személyszállításra alkalmas” minősítés nélkül szállított utasokat, veszélyeztetve őket. Ezért a kormányhivatal két alkalommal 100 ezer forintra bírságolta a céget. Bár sajtóértesülések szerint a vállalkozás közösségi adakozásból gyűjtötte össze a büntetést, mai napig nem fizette ki azt.

Jovány Gyula ahelyett, hogy felelősséget vállalt volna a személyszállításra alkalmatlan buszaiért, inkább a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatalt vádolta elfogultsággal, és rendőrségi feljelentést tett ellen. Ennek eredményként a hivatal felettes szerve, az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2021. június 3-án a Jovány Busz Kft. közlekedési hatósági ügyeiben a Békés Megyei Kormányhivatalt jelölte ki eljáró hatóságként.

A függesztés leteltével, a szolgáltatást ellátó buszoknak szerepelniük kell a Jovány Busz Kft. kiállított tevékenységi engedélyében. Ellenkező esetben legfeljebb 15 napig csak helyettesítő járatként funkcionálhatnak. Azon járműnél, amely rendelkezik „közforgalmú személyszállításra alkalmas” bejegyzéssel, nem szükséges újabb műszaki vizsga. Ennek hiányában viszont műszaki vizsgálat kell ahhoz, hogy a jármű a tevékenységi engedélyben szerepelhessen.

Érthetetlen és valótlan a cégvezető azon állítása, hogy ma nem tudja Magyarországon levizsgáztatni a buszait. Pláne, hogy hivatalunk többször is írásban tájékoztatta: az ország bármely kormányhivatalnál lefolytathat a kft. a buszaira műszaki alkalmassági vizsgát! A Jovány Busz Kft. minden alkalommal át is vette az erről szóló hivatalos tájékoztatókat, mégis hamis tényeket állít. A cég 2021. június 5-től szolgáltat újra Hódmezővásárhelyen. A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal a szolgáltatás újbóli megkezdése óta nem vizsgálta és nem is vizsgálhatja a Jovány Busz Kft. buszait. Ez már a Békés Megyei Kormányhivatal feladata.

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata 

Kép forrása: blikk.hu


next 5

A mi világunk

Hírek