Hírek / Kultúra

Számos népszokás kapcsolódott a Dél-Alföldön a nagyhéthez

2021. március 30. 09:30 Kultúra | Szerző: Géczi Emese

Számos népszokás kapcsolódott a húsvétot megelőző nagyhéthez Hódmezővásárhelyen és környékén. Terendi Viktória néprajzkutató a Rádió7-nek elmondta, hogy a virágvasárnapon, barkaszenteléssel megszentelt növényből tettek például a beteg állatok eledelébe, amelynek hittek a gyógyító erejében. Nagyhéten tették rendbe a környékbeliek a vályogházaikat, kitakarították otthonaikat és nagymosást is tartottak. Ezekkel a munkákkal nagypéntekig kellett végezni, ugyanis ekkor már dologtilalom volt. Nagypénteken nem volt szabad kenyeret sütni, mert a néphagyomány szerint az kővé válik, ilyenkor főzték viszont a húsvéti sonkát és a tojást. Terendi Viktória erről részletesen így nyilatkozott: „A mi vidékünkön a legáltalánosabb recept a hagyma, a bors, a borókabogyó, és a babérlevélnek a felhasználása volt a fűszerezésre. Természetesen sót nem tettek sosem a sonka levébe, sőt előzőleg áztatni kellett egy egész estét a sonkát, hiszen az a farsangi időszak kezdetétől sóban állt, érlelődött.”

Kép forrása: toalmasi.unas.hu

Letölthető hanganyagok


next 5

A mi világunk

Hírek