Hírek / Közélet

Szegedi kutatók is részt vesznek a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium munkájában

2020. december 22. 07:15 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (Milab) hat kutatási projektje közül kettőt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) munkatársai irányítanak - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
 
A közlemény szerint a Milab ősszel kezdte meg működését a 18 nemzeti laboratórium egyikeként. A tíz partnerrel induló szervezet feladata összefogni a mesterséges intelligencia témájával foglalkozó ipari szereplőket, kutatóintézeteket és egyetemeket.
 
Az SZTE Milab-projektjének szakmai vezetője, Gyimóthy Tibor, az egyetem szoftverfejlesztési tanszékének professzora szerint óriási az igény arra, hogy a mesterséges intelligencia megjelenjen a különböző tudományágakban. Ennek támogatása és elősegítése a Milab egyik feladata. Öt év alatt csaknem 12 milliárd forintot fordítanak e célra - közölte az ország legelső MI-kutatócsoportja, az MTA-SZTE Mesterséges Intelligencia Kutatócsoport munkáját is irányító akadémikus.
 
A Milab önálló küldetése, hogy ezen a tudományterületen Magyarország ott legyen a nemzetközi élvonalban, és tevékenyen részt vegyen a mesterséges intelligencia mint önálló tudományág fejlesztésében is.
 
A hat kutatási projekt: a matematika és a gépi tanulás gyakorlata közötti szakadék áthidalása; a gépi látás és érzékelés problematikája; a gépi tanuláson alapuló adattudomány lehetőségeinek kutatása és az Internet Of Things (IoT) megoldások; az orvosi és egészségügyi alkalmazások, a nyelvtechnológia fejlesztése; valamint a személyes adatok védelme és a biztonság.
 
Azt írták, utóbbi kettőt az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar szakemberei vezetik. Farkas Richárd munkatársaival azon dolgozik, hogy a beszélt és írott magyar nyelv nyílt elérésű szoftverekkel végzett értelmezését a nagy nyelvek szintjére emelje. Ferenc Rudolf és kollégáinak célja pedig a MI-szoftverek megbízhatóságának és adatbiztonságának javítása.
 
Az SZTE munkatársai emellett más elméleti jellegű kutatásokban és gyakorlati problémák megoldásában is részt vesznek.
 
Forrás: MTI
Kép: pixabay.com
 


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner